Volledig scherm
Een wilde bij op een paardenbloem. © Mark Zekhuis

‘Bloemen zaaien voor bijen? Laat liever de grasmaaier nog even in de schuur staan’

Komende maandag wordt voor de vijfde keer de Landelijke Zaaidag gehouden. Ook in de provincie Utrecht zijn er activiteiten. De zaaidag moet voor bloemen zorgen waar bijen en vlinders hun voedsel kunnen halen. Prima initiatief, stelt de Groenekanse bijendeskundige Sonne Copijn: „Maar daar hebben de bijen en vlinders nu niets aan. Beter is het om nu nog niet te maaien, zodat de paardenbloemen beschikbaar blijven voor de bijen en de vlinders.”

Het gaat erg slecht met de bijen en vlinders. Dat komt omdat er steeds minder voedsel voor hen is te vinden. Met name ook in het voorjaar als de bijen weer actief worden. Door de sterke afname van bijen, loopt ook de voedselindustrie gevaar. Denk aan de fruitteelt, die afhankelijk is van bijen om de bloemen te bestuiven. Een ander gevaar is de intensieve landbouw. „Waar zijn de akkers van vroeger waar de korenbloem bloeide? Er bloeit helemaal niets meer in de akkers in de zomer.”

Grasmaaier

Sonne Copijn raadt het zaaien van eenjarigen uiteraard niet af, maar doet wel een oproep: „De bermen zien nu geel en lila van de paardenbloem en de pinksterbloem. Maai het gras nog even niet. Laat de paardenbloemen staan. Ze zijn momenteel de favoriete voedselbron voor de wilde bijen. En we kunnen nog iets doen. Het aanplanten van vaste planten en bijvriendelijke bomen.”

De bijendeskundige werkt meer en meer met boeren samen om weer wat diversiteit aan te brengen op de akkers. Bijvoorbeeld met de boeren van landgoed Eyckenstein in Maartensdijk. Daar moeten in overleg met de boeren weer bloemen gaan groeien tussen het koren. Sonne Copijn hoopt op meer van dit soort initiatieven. „Bloeien zaaien is prima, maar de wilde bij heeft hier echt niets aan.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht