Volledig scherm
De bloemenveldjes worden aangelegd rondom de ondergrondse containers aan het Thomas à Kempisplantsoen. © Fleur van Leeuwen

Bloemenveldjes bij afvalcontainers moeten zwerfafval tegengaan

Aan het Thomas à Kempisplantsoen staan de vuilniscontainers te midden van kleurige kunstbloemen. Gemeente Utrecht is gestart met een proef met bloemenveldjes rondom afvalcontainers. Wethouder Klaas Verschuure legde donderdag het eerste veldje aan.

Het is de bedoeling dat het bloemenveldje omwonenden ontmoedigt om afval naast de container te plaatsen wanneer deze bijvoorbeeld vol is. Hiervoor kan de gemeente boetes tot 90 euro uitdelen. Dit veldje is de eerste van de zes veldjes die als proef in Utrecht worden aangelegd. Of de veldjes in Utrecht effectief zijn, moet nog blijken. Een soortgelijke proef in Veenendaal eindigde na enkele dagen in een vernield bloemenveld. In Rotterdam lijken de veldjes wel effectief te zijn. De hoeveelheid verkeerd geplaatst afval is daar met 80 procent verminderd.

,,We willen niet alleen bekeuren en rotzooi opruimen, maar ook kijken of we het gedrag van mensen kunnen veranderen”, vertelt Verschuure. Het kunstgras is gerecycled kunstgras van een Utrechtse korfbalvereniging. Dit sluit goed aan bij de ambitie van gemeente Utrecht om materialen zoveel mogelijk te hergebruiken.

Afgelopen woensdag nog werd in Overvecht de eerste van 500 ‘groene’ bushokjes geopend. Met plantjes en zonnepanelen op het dak, een bankje van bamboe en led-verlichting krijgen alle bushokjes in Utrecht een duurzame metamorfose.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht