Volledig scherm
Fred en Lucie van Dijk demonstreerden afgelopen zomer voor de Dudokflat. Het zwarte dudokdeel zou gesloopt worden en plaatsmaken voor nieuwbouw. © Foto Ruud Voest

Blokkendoos van Dudok plat? Rechter wil eerst meer weten

De gemeente De Bilt moet een nieuw besluit nemen over de monumentenstatus van het Julianacomplex, ook wel de Dudokflat genoemd, in Bilthoven. Dat heeft de rechtbank geoordeeld.

De gemeente wil het pand op de kop van de flat aan de Julianalaan, dat onderdeel is van de Dudokflat, slopen. In het masterplan van het centrum moet het gebouw, waar vroeger een van de eerste supermarkten van Albert Heijn was gevestigd, plaatsmaken voor een flat met vijf verdiepingen.

De rechtbank vindt de herontwikkeling van deze locatie nog onvoldoende concreet om de financiële belangen in het centrum zwaarder te laten wegen dan de monumentale waarde van het complex.

Zwarte doos

De vereniging van eigenaren is fel tegenstander van de sloop. Zij hoopt de 'zwarte doos', zoals het met zwart geglazuurd baksteen beklede pand wordt genoemd, op de gemeentelijke monumentenlijst te krijgen en het daarmee te behouden. Zowel de monumentencommissie als het Cuyspersgenootschap, een landelijke vereniging die zich inzet voor behoud van bouwkundig erfgoed uit de 19de en 20ste eeuw, staan achter de vereniging van eigenaren.

Kunsthistoricus Korine Hazelzet deed uitgebreid onderzoek naar de kunsthistorische waarde van het gebouw, en gaf aan dat de drie-eenheid van het complex - de zwarte doos, de flat en een tweede flatgebouw aan de rooilijn van de Julianalaan - een bijzonder aspect is. De monumentencommissie was het daarmee eens en wilde het gehele complex daarom aanwijzen als gemeentelijk monument. Daarbij gaf ze aan dat het als eenheid is ontworpen door Dudok. De zwarte doos is zelfs onder de grond verbonden met de Dudokflat.

Ongegrond

Het college legde het positieve advies van de monumentencommissie echter naast zich neer en verklaarde de bezwaren van de vereniging van eigenaren tegen het afwijzen van het Julianacomplex als monument, ongegrond. Het college stelde bij haar besluitvorming over de monumentenstatus, een brede belangenafweging gemaakt te hebben, waarbij de monumentale waarde van het Julianacomplex niet doorslaggevend is geweest.

Hiertegen heeft de vereniging van eigenaren beroep ingediend. De rechtbank heeft nu geoordeeld dat het college een nieuw besluit moet nemen. Het college volgt deze uitspraak op. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht