Een BMW die aan de binnenzijde volledig is gestript door dieven.
Volledig scherm
Een BMW die aan de binnenzijde volledig is gestript door dieven. © AD

BMW’s niet meer veilig in Bilthoven: meerdere auto’s gestript

Bilthoven gaat gebukt onder brutale autokrakers die het vooral gemunt lijken te hebben op BMW's. Onbekenden sloegen afgelopen maand veelvuldig toe in het dorp. ,,Dit probleem verdient aandacht.”

Zeker negen keer was het sinds half september al raak in Bilthoven: een nietsvermoedende bewoner die zijn auto leeggeroofd aantreft. Bijna altijd is het sportstuur verdwenen, net als het ingebouwde navigatiesysteem. En niet zelden zijn ook de koplampen weg.

,,Ze leveren gewoon op bestelling”, zegt Olivier Lemckert verbolgen. Al voor de tweede keer trof hij enkele dagen geleden zijn BMW zwaar toegetakeld aan op zijn eigen oprit. ,,Ik zag de deur op een kier staan en besefte dat het weer zover was. Bedrading ruig afgeknipt en zelfs de bediening van de navigatie was verdwenen.” 

Kostenpost

Een BMW in Bilthoven waar de koplampen van zijn ontvreemd.
Volledig scherm
Een BMW in Bilthoven waar de koplampen van zijn ontvreemd. © AD

Dit voorjaar was Lemckert in zijn eigen dorp ook al doelwit en liep de kostenpost op tot bijna tienduizend euro. Sindsdien liet hij bewust de gordijnen open en zette hij zijn auto vlak bij het raam. Maar het bleek niets uit te halen: ondanks zijn honden in huis konden de dieven opnieuw ongestoord toeslaan.
 

,,Ze kiezen bewust voor een moment met regen en veel wind, om niet op te vallen.” Dit keer sloegen de daders zelfs geen ruit in. ,,Ze hebben kennelijk nu zelfs elektronica om in de auto’s te komen. Telkens gaat het om BMW's van de 3- of de 5-serie die langskomen op de buurtapp.”

Aangifte

Net als Lemckert zijn nog zeker acht inwoners met een BMW gedupeerd. Zij hebben aangifte gedaan. Dorpsbewoners hebben ook verdachte jongens zien lopen en auto’s met buitenlandse kentekens gezien in het dorp. Verder zijn op camera’s jongens met capuchon op te zien. ,,Maar wij kunnen niets doen, dat is aan de politie”, klinkt het.

Die politie zegt op de hoogte te zijn van de serie autokraken. ,,Heel vervelende brutale diefstallen”, zegt een woordvoerder. ,,Je zal bij je auto komen en ontdekken dat je het zonder stuur moet stellen.” Toch is van extra controles in de buurt geen sprake en dat betreuren bewoners. De woordvoerder: ,,Dit zijn pieken in de criminaliteit die zo nu en dan de kop opsteken. Het is bijna ondoenlijk om daar voortdurend op bij te sturen.” Lemckert, die ook wijst naar de gemeente, reageert met: ,,Wij zien dit als een serieus probleem dat aandacht verdient.”

Een BMW met verwijderd navigatiesysteem.
Volledig scherm
Een BMW met verwijderd navigatiesysteem. © AD
Steeds zijn het BMW-eigenaren die de dupe zijn van autokrakers in Bilthoven afgelopen weken.
Volledig scherm
Steeds zijn het BMW-eigenaren die de dupe zijn van autokrakers in Bilthoven afgelopen weken. © AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht