Volledig scherm
Boa ofwel buitengewoon opsporings ambtenaar © bd

Boa's hebben handen vol aan foutparkeerders Wijk bij Duurstede

Inwoners van Wijk bij Duurstede weten de twee buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's's) steeds beter te vinden. Dat constateert burgemeester Tjapko Poppens in een rapportage over de inzet van de boa's. Die zijn vooral druk met parkeercontroles.

Het afgelopen jaar ging het leeuwendeel (497) van de 652 meldingen, die de boa's in behandeling namen, om klachten van inwoners. Meestal klaagden zij over parkeeroverlast in zones waar alleen vergunninghouders mogen parkeren. Dat is het geval in de binnenstad, de Krommerijnder en de Blauwe Pannen. Regelmatig ontvangt de gemeente meldingen over vervalste vergunningen of het ontbreken van vergunningen bij auto's, die op parkeerplaatsen voor vergunninghouders staan. Ook worden gehandicaptenparkeerplaatsen geregeld door anderen gebruikt. De politie waarschuwt dan niet, maar slingert de overtreder meteen op de bon. In totaal werden 87 bekeuringen uitgedeeld. In alle gevallen waren het automobilisten die hun auto op een verkeerde plek hadden geparkeerd.

Honden

Nu er in Wijk bij Duurstede twee boa's zijn, zal intensiever op parkeren worden gecontroleerd. Ook wordt beter in de gaten gehouden of hondenbezitters zich houden aan de plicht om hun huisdier aangelijnd uit te laten en of zij de hondenpoep daadwerkelijk opruimen. De boa's constateren dat veel hondenbezitters niet weten dat de hond altijd aan de riem moeten in de bebouwde kom en dat de opruimplicht ook geldt voor de hondenlosloopgebieden. 

Ook houdt de boa in de gaten of er geen alcohol wordt verkocht aan jongeren onder de 18 jaar.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht