Volledig scherm
Sonne Copijn met het bosje duizendknoop © AD

Boeketje Japanse Duizendknoop voor minister als protest tegen verbrede A27

Tegenstanders van de verbrede A27 tussen Utrecht en Hilversum-Noord roeren zich vandaag. Zo krijgt minister Cora van Nieuwenhuizen rond de officiële opening van de verbreding een boeket met Japanse duizendknoop uitgereikt.

Activiste en imker Sonne Copijn maakte het boeket voor de minister. ,,Ik wil meer biodiversiteit en dan is de komst van de duizendknoop niet zo handig”, zegt de onderneemster met gevoel voor understatement. Zij reikt de minister vandaag tijdens de openingshandeling niet alleen het boeket, maar ook een brief uit.

De Japanse duizendknoop explodeert rond de snelweg A27 tussen Utrecht en knooppunt Eemnes. Bewoners slaan alarm over de alles overwoekerende plant, die plotseling overal opduikt langs de verbrede weg tussen knoppunt Utrecht-Noord en knooppunt Eemnes.

Geen feestje waard

Volledig scherm
Boeketje duizendknoop voor minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), dat wordt uitgereikt tijdens de opening van de verbrede A27 en A1 tussen knooppunt Utrecht-Noord en knooppunt Eemnes (aansluiting Bunschoten-Spakenburg) © AD

Ook de Biltse raadsfractie van GroenLinks vindt de verbreding geen feestje waard. Voor veel inwoners van dorpen langs de snelweg (Groenekan, Maartensdijk en Hollandsche Rading) betekent verbreding geen verbetering. 

Zo zijn er hoge lichtmasten geplaatst die in de slaapkamers schijnen en zijn de geluidsschermen alleen aan de buitenzijde van een absorberende laag voorzien.

Volledig scherm
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Verkeer. Inzet: het boeketje met de Japanse Duizendknoop © ANP/Marco Gerling
Volledig scherm
© AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht