Volledig scherm
Toine Huliselan zoekt boeken uit bij de nieuwe boekwissel in het centraal station van Utrecht. © AD

Boekspot terug als Boekwissel in stationshal Utrecht

De Boekspot is terug. Een kiosk om boeken te lenen te ruilen zoals die tot een jaar geleden nog te vinden was in de passage tussen het Centraal Station en Hoog Catharijne is voortaan te vinden binnen het station zelf.

NS heeft de gratis minibibliotheek nu omarmd en toepasselijk Boekwissel gedoopt. Zaterdagmiddag was de opening, tegelijk met de Anna Karenina voorleesmarathon. Uiteindelijk krijgt de Boekwissel een permanente plek op de bovenverdieping van het station bij Bistro Centraal. Lezers kunnen er boeken ruilen, lenen en achterlaten. De bedoeling is dat het aanbod zo op peil blijft en telkens verandert.

De Boekwissel is met twee mobiele boekenkasten wel wat bescheidener van omvang dan de voormalige Boekspot. De belangstelling is er niet minder om. Voortdurend verdringen zich reizigers om even te neuzen in het diverse aanbod dat voor het begin aardig gevuld lijkt met literatuur, fictie en non- fictie.

Leuk idee

De 22-jarige studenten geneeskunde Caro uit het Limburgse Horst vind de terugkeer van de boekwissel een goed idee, terwijl ze met Willem Elsschots Kaas in handen staat. ,,Ik weet niet of ik het in de trein naar huis uit kan lezen. Ik heb ook nog wat studieboeken, maar het is een leuk idee, vooral dat de boeken zo centraal staan.”

Toine Huliselan uit Vleuten is ook enthousiast over de terugkeer van de boekenkast bij het station. ,,Het is heel leuk dat dit terug is. In Vleuten ruil ik ook boeken, maar dan bij iemand thuis.” 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht