Boer Gert S. wil graag naar huis, maar rechter laat hem nog niet vrij

Gert S. stichtte niet alleen brand op de boerderijen waar hij zelf woonde in Werkhoven en ’t Goy, dat deed hij ook bij een boerderij in Wijk bij Duurstede. Dat stelt het Openbaar Ministerie, dat hem bovendien verdenkt van verduistering en witwassen. Vandaag verscheen de 36-jarige verdachte voor het eerst voor de rechtbank.

Zes keer was er al brand in of rond een boerderij van Gert S. Vijf keer was dat tussen eind oktober en begin december aan de Hollendewagenweg in Werkhoven, één keer op 6 juni van dit jaar aan het Groenedijkje in ’t Goy. Tientallen dieren kwamen om en voor miljoenen euro’s aan schade ontstond.

Maar volgens het OM is er meer: een brand aan de Wijkersloot tussen Wijk bij Duurstede en Cothen, op 16 juli vorig jaar. Ook daar ontstond enorm veel schade en ook die brand zou door Gert zijn gesticht. Net zoals hij zich bezig zou hebben gehouden met witwaspraktijken en verduistering.

Tunnelvisie

‘Spookaanklachten’, vindt advocaat Tim Vis. ,,Het Openbaar Ministerie blijft maar ‘strooien’ met verdenkingen, waar mijn cliënt zich niet tegen kan verweren. Dat maakt hem kapot. Een ontzettend kritische blik naar de beschuldigingen is gerechtvaardigd.’’ Vis spreekt van ‘tunnelvisie’ richting Gert, terwijl aanwijzingen voor een derde verdachte in het strafdossier zouden zitten.

De rechtbank boog zich vandaag bijna een uur over de brand in ’t Goy, waarvoor Gert S. sinds 11 juli in voorarrest zit. Essentieel noemt de rechtbank daarbij camerabeelden, die zijn opgenomen door een in het geheim opgehangen camera van het Openbaar Ministerie in de buurt van de boerderij. Daarop is te zien dat Gert om 12.13 uur de woning verlaat, terwijl de brand pas om 13.31 uur wordt ontdekt door een tuinman in de buurt.

De rechtbank ziet vooralsnog geen aanwijzingen voor brandstichting door een derde persoon en stelt op basis van het huidige strafdossier dat de brand langzaam kan zijn ontstaan, na brandstichting door Gert. Wel moet extra onderzoek volgen, om duidelijkheid te krijgen over de vraag of iemand anders buiten het zicht van de camera’s de woning heeft kunnen betreden.

Vrijlaten van de enige verdachte zorgt voor maatschappelijke onrust, stelt de rechtbank. Boer Gert blijft daarom in voorarrest. Volgens Vis legt de rechtbank daarmee de lat om zijn cliënt vast te houden veel te laag. Daarom stapt hij naar het gerechtshof, om Gert alsnog zo snel mogelijk thuis te krijgen. Op 8 januari staat S. opnieuw voor de rechter. Dan kan zijn advocaat onderzoekswensen indienen en wordt meer duidelijk over waar het Openbaar Ministerie hem exact van verdenkt.

Volledig scherm
Op 11 november 2018 brak voor de derde keer brand uit op de boerderij van boer Gert in Werkhoven. De 32 koeien in de stal kwamen om het leven. © ANP

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht