Volledig scherm
© ANP

Boer vindt dat hij recht heeft op verbouwing varkensstal Leersum

Veehouder Rik Wesseling meent dat hij het recht heeft om zijn bedrijf aan de Nieuwe Steeg in Leersum uit te breiden. Hij voldoet aan alle wettelijke eisen, maar de buurt wil het niet. Tegenstanders komen met cijfers die volgens Wesseling niet kloppen. Daar stoort hij zich enorm aan.

Aanstaande maandagavond zitten omwonenden, Wesseling en raadsleden bij elkaar aan tafel om nog eens wat feiten op een rijtje te zetten. In de raad van 17 december neemt de raad een definitief besluit over de wensen van de boer. Een proces dat al bijna tien jaar loopt. Wesseling wil zijn bedrijf uitbreiden van 2 bouwblokken naar 1 bouwblok van 2,5 hectare. ,,Dat is in overleg met de provincie afgesproken en daar is later nooit meer op gereageerd”, zegt Wesseling.

Drie scenario’s 

De boer schetst drie scenario’s voor de toekomst: ,,ik krijg wat ik wil en kan mijn bedrijf voortzetten. Dat heb ik het liefst natuurlijk. Ik wil wel verhuizen, maar binnen de gemeente is er geen grond en geen geld. Als ik niets doe, bloedt mijn bedrijf dood en blijft de buurt al die tijd met de hoge geur van uitstoot zitten. Als de raad mijn plan afwijst, dan stap ik naar de Raad van State. Maar het is een vertragingstactiek net als die extra vergadering van maandagavond. Het kost alleen maar tijd.”

Wesseling stoort zich enorm aan de niet juiste cijfers die tegenstanders van de uitbreiding verspreiden. De veestapel ziet er straks als volgt uit: hij heeft straks bijna 3700 vleesvarkens (van 23,5 tot 200 kilo) en 2000 gespeende biggen (van 7,5 tot 23,5 kilo). Hij doet afstand van 200 zeugen, 30 fokzeugen en 300 biggen bij de zeug. Verder verkleint hij het aantal melkkoeien van 438 naar 396. Daarnaast wil hij de nieuwe stal op 250 meter van de huizen bouwen. Het bedrijf staat nu op 100 meter van de bewoners.

,,Dit zijn de enige juiste cijfers”, zegt Wesseling. ,,We voldoen aan alle normen. De geuruitstoot wordt een stuk minder. Ik denk juist dat mijn plannen beter voor de buurt zijndan nu het geval is. De GGD zegt dat het plan een verbetering is, de provincie maakt geen probleem, het college niet. Het is nu aan de raad.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht