Volledig scherm
Politieagenten worden belaagd met stro tijdens het boerenprotest voor het provinciehuis in Groningen. © ANP

Boeren aan banden bij protest in De Bilt: stro en giertanks moeten thuisblijven

Boeren die morgen op de tractor in De Bilt willen protesteren moeten strohakselaars en giertanks thuislaten. Wel mogen ze een caravan meenemen ‘om even uit te rusten’.

Dat heeft het organiserende Farmers Defence Force besloten. Een protest zoals gisteren in Groningen, waarbij onder meer stro over politieagenten werd geblazen, wordt daarmee voorkomen. De boeren willen morgen in De Bilt protesteren tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet. Eigenlijk was het protest in eerste instantie voorzien voor de poorten van onderzoeksinstituut RIVM, maar de actie is nu verplaatst naar het terrein van honkbalvereniging The Wombats aan de Voordorpsedijk. 

Farmers Defence Force roept de protesterende boeren op ‘niet op eigen houtje’ naar het RIVM te gaan. ‘Die wegen moeten te allen tijde bereikbaar blijven’, zo stelt de organisatie in een rondschrijven. ‘De directeur van het RIVM komt naar onze locatie. Het zal zeker de moeite waard zijn.’ 

De organisatie stelt dat er geen ‘strohakselaars of giertanks’ meegenomen kunnen worden. ‘Wel kan je, indien je langdurig wilt demonstreren een caravan meenemen om even uit te rusten’, zo schrijft Farmers Defence Force. De brief wordt afgesloten met de wens op een even ‘sterke, publieksvriendelijke, vastberaden sfeer’ als tijdens het protest op het Malieveld twee weken geleden.

Afgesloten

De Biltse Rading is vanaf woensdag 01.00 uur afgesloten door doorgaand verkeer. Hetzelfde geldt voor de Blauwkapelseweg en de Voordorpsedijk. In de bebouwde kom zullen verkeersregelaars staan en ook de politie is aanwezig om het verkeer in goede banen te leiden. Buslijn 77 rijdt tijdelijk niet over de Biltse Rading.

De boeren worden via afslag 30 op de A27 via de Biltse Rading naar het terrein van de honkbalvereniging geleid, waar zij naar verwachting tot aan het begin van de middag zullen blijven. Daarna rijden de boeren door naar Den Haag om bij het Binnenhof te protesteren.

Gemeente De Bilt houdt woensdag op de website een liveblog bij over het protest.

Gisteren blokkeerden boze boeren het provinciehuis in Utrecht. Bekijk hieronder de video.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Gökmen Tanis, de verdachte van de tramaanslag in Utrecht, moet vandaag voor de rechter in Utrecht verschijnen. Op last van de rechtbank moet hij aanwezig zijn als tijdens de zitting van vandaag de stand van het onderzoek wordt besproken. De vorige keer dat Tanis verplicht aanwezig moest zijn, ging dat gepaard met veel gedoe. De verdachte moest toen zelfs met banden worden gekneveld. Tanis zei toen het Nederlandse rechtssysteem ‘niet te erkennen’. Bij de aanslag op 18 maar vielen drie doden, een vierde slachtoffer overleed later aan zijn verwondingen. De inhoudelijke behandeling van zijn zaak start op 12 maart.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht