Volledig scherm
© ANP

Boeren willen geen zonnepanelen op landbouwgrond

De boeren in de Gelderse Vallei en de Utrechtse Heuvelrug willen geen zonnepanelen op hun landbouwgrond. Dat schrijft de bond van boeren, LTO Gelderse Vallei, in een brandbrief aan de raadsleden van de elf gemeenten in het gebied van deze organisatie.

Boeren worden steeds vaker gevraagd of ze grond beschikbaar willen stellen voor het plaatsen van zonnepanelen. LTO, die ook de gemeente Utrechtse Heuvelrug bestrijkt, vindt die ontwikkeling niet wenselijk. De boeren willen graag meewerken aan een beter klimaat, maar doen dat liever op een andere manier, aldus de organisatie.

Zonnevelden

Voor het plaatsen van zonnepanelen moeten in de ogen van boeren in de eerste plaats daken worden benut. ,,Zonnevelden moeten komen in ruimtes, die niet in gebruik zijn. Denk aan taluds, bermen en dergelijke.’’

LTO Gelderse Vallei wil verder onderzoek doen naar de gevolgen van zonnevelden op landbouwgrond.  Volgens LTO Gelderse vallei is er onduidelijkheid over de gevolgen voor de bodem op langere termijn, worden boerenbedrijven belemmerd in hun groei en kunnen niet-agrarische activiteiten leiden tot lege stallen en verrommeling van het buitengebied. De boerenbond meent ook dat landbouwgrond een grote rol speelt in veel andere klimaat- en milieuvraagstukken en dient daarom beschikbaar te blijven voor de landbouw.

Duidelijke randvoorwaarden

,,Op dit moment is er veel behoefte aan duidelijkheid en een beleid vanuit de regionale en plaatselijke overheden”, aldus LTO. ,,Als gemeenten toch ruimte willen bieden aan zonnevelden op landbouwgrond, dan is het van belang dat er duidelijke kaders zijn, waarbinnen dit eventueel mogelijk is. We willen dus duidelijke randvoorwaarden.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht