Volledig scherm
Lange wapenstok. © ANP

Boetes geëist tegen agenten wegens geweld bij Breukelen

Drie politieagenten die in oktober 2016 te hardhandig de wapenstok hanteerden tegen mensen die zich hinderlijk gedroegen, moeten mogelijk een boete betalen. Het Openbaar Ministerie eiste maandag voor de rechtbank in Utrecht tegen een van hen 750 euro en tegen twee anderen 500 euro boete. Volgens het OM hebben de agenten te snel en te fors geweld gebruikt tegen de overlastgevers.

Het drietal ging in de nacht van 15 op 16 oktober 2016 af op een melding dat klanten overlast veroorzaakten in de McDrive in Breukelen. Dat gebeurde uit boosheid omdat zij te lang op hun eten moesten wachten. De politie greep in omdat er een ‘dreigende ordeverstoring’ was. De vervelende klanten begonnen ruzie te zoeken met andere Mac-bezoekers. De politie sommeerde de groep te vertrekken, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. Toen de groep bleef staan, sloeg de politie meermalen met de wapenstok om hen te verdrijven. Twee betrokkenen deden aangifte van mishandeling, omdat zij vonden dat de agenten buitenproportioneel geweld gebruikten.

Na een eerste onderzoek werd de zaak tegen zes agenten geseponeerd. Vier agenten kregen een schikking aangeboden, die drie van hen niet accepteerden. Daarop werd de zaak tegen hen voor de rechter gebracht. Het OM is van mening dat zij te snel en te fors geweld hebben toegepast.

Duwen of prikken

,,In eerste instantie was het mogelijk om de overlastgevers te verwijderen door ze te duwen of te prikken met de wapenstok. Daarnaast was er geen noodzaak de mensen te blijven slaan met de wapenstok terwijl zij zich al in de gewenste richting begaven’’, zei de officier van justitie vandaag bij de zitting. Daarop volgde de strafeis: tegen één verdachte een geldboete van 750 euro en tegen de twee anderen een geldboete van 500 euro. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

De politie communiceerde destijds dat het die zaterdagnacht noodzakelijk was versterking op te roepen, de wapenstok te gebruiken en een politiehond in te zetten vanwege de dreigende situatie rond de McDrive. ,,Omdat de groep de confrontatie bleef opzoeken, hebben we een linie gevormd en moesten we de groep met geweld van het terrein verwijderen.’’ Daarbij werden drie aanhoudingen verricht. 

Volledig scherm
De politie verwijdert de groep overlastgevers in Breukelen. © Politie Stichtse Vecht

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht