Volledig scherm
© Bert Van Den Hoed

Bollendak Utrecht CS maakt kans op Nationale Staalprijs

Het Bollendak, oftewel het project Luifel Stationsplein Utrecht, is genomineerd voor de Nationale Staalprijs 2018. Het veelbesproken dak dingt mee in de categorie Utiliteitsbouw.

Het bollendak is één van de vier genomineerden, die werd gekozen uit 33 inschrijvingen. Hoewel de stemmen op straat staken of het bollendak mooi danwel lelijk is, spreekt de organisatie van de Nationale Staalbouwdag van een ‘iconisch beeld dat door de Utrechters in het hart gesloten is’. Het dak op Utrecht CS is een zogeheten ‘monocoque’-constructie. Dat wil zeggen: met een driedimensionale structuur, die door efficiënt materiaalgebruik zeer licht is.

Op 3 oktober wordt op het terrein van Tata Steel in IJmuiden bekendgemaakt welk project wint. De concurrentie mag er zijn. De A’DAM Toren aan het Amsterdamse IJ is de tweede genomineerde. De voormalige Shell-toren werd omgebouwd tot een ‘verticale stad’ waar het leven 24/7 doorgaat. Ook het Startstation van de Haagse E-lijn dingt mee. Het is het beginstation van Randstadrail tussen de Hofstad en Rotterdam. Ook hier vormt een luifel - die het station van de lightrail met Den Haag CS verbindt - een echte eyecatcher.

Uitkijktoren

De Nederlandse genomineerden moeten concurreren met de British Airways i360. Een 158 meter hoge uitkijktoren in de Britse badplaats Brighton waar groepen bezoekers per tweehonderd personen in een capsule naar 138 meter worden gebracht. De Engelse toren mag meedingen naar de Staalprijs 2018-Trofee omdat twee Nederlandse projectontwikkelaars bij de bouw betrokken waren.

In de nominatieronde vielen drie Utrechtse projecten af: Utrecht CS, het busstation in Leidsche Rijn Centrum en het gebouw van de Kinepolis-bioscoop bij de Jaarbeurs.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht