Volledig scherm
Sander van Waveren (links, CDA) en omwonenden Corrieanne, Jacco en Jeanine bij de ‘rotonde’ op de 't Goylaan waar veel ongelukken gebeuren. © Marnix Schmidt

Bomen en parkeervakken sneuvelen voor alweer een nieuwe inrichting voor ‘t Goylaan

Om de ‘t Goylaan in Utrecht veiliger te maken zijn aanpassingen hard nodig. Deze gaan ten koste van bomen en parkeervakken in de omgeving. Een rotonde is geen optie, wel moet het voorrangsplein langgerekter, om te zorgen voor minder gevaarlijke verkeerssituaties. 

Dat stelt de gemeente Utrecht, die aanpassingen gaat uitvoeren voor een slordige 1,5 miljoen euro (1,2 miljoen exclusief btw). Automobilisten kregen in 2016 minder ruimte op de route, fietsers en voetgangers juist meer. De ‘t Goylaan werd omgetoverd tot stadsboulevard waar het makkelijker oversteken was. Maar de veiligheid is inmiddels zo in het geding dat zelfs een petitie loopt die oproept tot maatregelen. 

Maatregelen

Die beoogde maatregelen volgen nu, om frustraties onder automobilisten en bezorgdheid onder bewoners over de veiligheid weg te nemen. Vooral in de ochtend- en avondspits gaat het nu nog vaak mis, vanwege de onduidelijke voorrangssituatie.

Een rotonde is geen optie, omdat deze het drukke verkeer niet snel genoeg afwikkelt. Wel wordt het bestaande voorrangsplein verder uitgerekt en ruimer van opzet. Ook gaan bussen mogelijk niet langer stoppen bij een halte naast het plein maar op de rijbaan zelf. En ook wordt bij wijze van proef de verkeersregelinstallatie bij de Linschotensingel uitgezet. Allemaal om de doorstroming in dit deel van Hoograven te verbeteren.

Bewonersavond

Bewoners en politie zijn volgens de gemeente positief over de beoogde veranderingen. Op 30 oktober volgt een bewonersavond, waar ook de beoogde verhoogde tweerichtingsfietspaden te zien zijn. Eerder dit jaar werd geconstateerd dat de kruising nu teveel op een rotonde lijkt, waardoor deze vanwege andere regels dan op een rotonde vooral verwarring wekt. 

De aanpassingen beginnen over enkele maanden. De drie tot vijf te rooien bomen gaan voor het broedseizoen (maart) weg, het grootste werk wordt in de meivakantie en de zomervakantie uitgevoerd, omdat hiervoor de weg dicht moet.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht