Volledig scherm
De eerste twee bomen worden geplant. © Indebuurt Utrecht

Bomen onder het bollendak: het Utrechtse Stationsplein wordt groener

Het nieuwe Stationsplein bij Utrecht CS heeft bijna alles wat een plein van die statuur moet hebben: een iconisch bollendak, horeca, winkels, kantoren en plekken om lekker te kunnen zitten. Maar groen is het er nog niet.

Daar komt snel verandering in: de gemeente is begonnen met het planten van negen bomen, die wortel mogen schieten boven de grootste fietsenstalling van de wereld, waar vanaf komende zomer maximaal 12.500 fietsen worden gestald. 

Boomwortels

De bomen zijn rond de vijf meter hoog en komen te staan in de ronde bakken met betonnen randen die over het hele plein staan. Volgens de gemeente Utrecht hoeft de bezoeker van de fietsenstalling niet te vrezen dat er straks boomwortels uit het plafond komen, omdat de bomen ‘horizontale wortelvorming hebben’. Een boom heeft vooral ondergrondse ruimte, zuurstof en water nodig. Maar het stationsplein is een strakke natuurstenen vloer met een betonnen onderlaag. Onder en rond de bakken is een zogenaamde ‘ondergrondse groeiplaats’ aangebracht. Die zorgt ervoor dat de wortels straks toch alle kanten op kunnen, zonder de vloer van het plein en het plafond van de stalling te beschadigen. 

Volledig scherm
De eerste twee bomen worden geplant. © CU2030

De meeste bomen staan op het, nog te openen, nieuwe deel van het plein. Ze markeren de nieuwe route van het station naar het Moreelsepark. Met de opening van het nieuwe deel hoeven reizigers niet meer door Hoog Catharijne te lopen. Rondom de bomen wordt gras gelegd. Inmiddels zijn de eerste bomen geplant.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht