Volledig scherm
De Japanse notenboom in de Oude Hortus van Utrecht, geplant omstreeks 1770, is de oudste in Europa. © Universiteitsmuseum

Bomenstichting lyrisch over Japanse boom in Utrecht: ‘Lust voor het oog’

FotoserieTien bomen in de provincie Utrecht zijn zó bijzonder dat ze het predicaat ‘Boom van de Ereklasse’ hebben gekregen. Ze behoren tot de oudste, mooiste of dikste exemplaren van de regio.

Dat heeft de Bomenstichting bekendgemaakt. De organisatie kiest uit alle 12.000 Nederlandse monumentale bomen per provincie de meest unieke exemplaren. In  Utrecht zijn dat onder meer de Japanse notenboom in de Oude Hortus en de paardenkastanje aan het Zusterplein in Zeist.

De toplijst is samengesteld door de Bomenstichting zelf. Een groep liefhebbers en vakgenoten heeft de inventarisatie gedaan, zegt Piet van der Eyk van de Bomenstichting. „Ze hebben niet alleen gekeken naar het mooiste exemplaar, maar ook naar bomen waar een verhaal aan vastzit. En ze moeten op plaatsen staan die voor iedereen toegankelijk zijn.”

Capitein ter Zee
De dikste boom in de Utrechtse lijst is de Capitein-ter-Zeebeuk, een enorme rode beuk op de begraafplaats aan de Sparrendreef in Vianen. Met een omtrek van  zeven meter behoort hij volgens de Bomenstichting tot de dikste beuken van Nederland. De boom is geplant op het graf van de zeekapitein J. Carpentier, overleden in 1829.

Ook in Zeist staat een bijzonder dikke boom: de paardenkastanje aan het Zusterplein. De Bomenstichting spreekt over ‘een waar kunstwerk’. De boom is ooit scheef gaan hangen, zodat de onderste takken op de grond steunen. ‘De hoofdstam is vanaf 3 meter vijfstammig. De boom is de dikste dubbelbloemige paardenkastanje van Nederland. Het is echt de moeite waard om deze boom te bekijken’, zo laat de jury weten.

De stad Utrecht zelf is overigens niet ruim bedeeld. Alleen de Japanse notenboom  in de Oude Hortus heeft een plek op de lijst gekregen. De jury is overigens wel lyrisch over het circa 250 jaar oude exemplaar: ‘De boom is een lust voor het oog, vooral in de herfst.’  In Amersfoort hebben twee bomen de shortlist gehaald. 

Feestje
De Bomenstichting weet nog niet of er rond de Utrechtse Bomen van de Ereklasse nog een speciaal feestje wordt gevierd. Dat laten we in eerste instantie over aan onze plaatselijke contactpersonen. Maar we zouden het natuurlijk erg leuk vinden als ze extra in het zonnetje worden gezet. Daarmee laten we zien hoe je van bomen kan genieten.

De volledige lijst van Utrechtse Bomen van de Ereklasse is hier te vinden. 

Volledig scherm
Dijklinde Tull en 't Waal in Schalkwijk. © Bomenstichting
Volledig scherm
De zomereik van kasteel Amerongen. © Bomenstichting
Volledig scherm
De 1.000-jarige linde van Achterberg. © Bomenstichting
Volledig scherm
De paardenkastanje op het Zusterplein in Zeist. © Bomenstichting
Volledig scherm
Capitein-ter-Zeebeuk in Vianen. © Bomenstichting
Volledig scherm
Walnoot op Lekdijk 28 te Lopik. © Bomenstichting
Volledig scherm
De trompetboom in het Stadswalplantsoen in Amersfoort is ruim een eeuw oud. © Gerrit Visscher
Volledig scherm
De eeuwenoude plataanboom aan de Schimmelpennickkade/straat op schoolplein Tafelronde in Amersfoort © Gerrit Visscher
Volledig scherm
De zomereiken Adam en Eva op Landgoed Stoutenburg. © Bomenstichting

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht