Taxichauffeur Vincent Leek (midden) en de vrouw met haar zoon die hij regelmatig ophaalt.
Volledig scherm
Taxichauffeur Vincent Leek (midden) en de vrouw met haar zoon die hij regelmatig ophaalt. © Marnix Schmidt

Bon taxichauffeur alsnog verscheurd

Er was media-aandacht voor nodig en een dreigende rechtszaak, maar taxichauffeur Vincent Leek hoeft de parkeerboete die hij kreeg omdat hij op een 94-jarige dame stond te wachten, niet te betalen.

Dat heeft een heffingsambtenaar Leek laten weten. Volgens de brief is er toch geen bewijs voor de boete, waardoor die wordt ingetrokken. Dit tot verbazing van Leek: ,,Het is een heel apart verhaal. Eerst vonden ze alles ongegrond toen ik een bezwaar tegen de boete indiende. Nu kunnen ze opeens niets meer vinden omdat het te lang geleden is. ''

Leek kreeg in april de prent omdat hij aan de Hugo de Vrieslaan stond te wachten op de 94-jarige mevrouw Oostveen. Die is niet zo goed ter been en moest met een rollator haar huis uit komen. Dus stond Leek even te wachten.

Op dat moment kwam er een parkeerwacht, die een boete uitschreef omdat Leek geen kaartje had. De boa stelde dat Leek gewoon geparkeerd stond en niet stond te wachten op een klant en bleef dat volhouden toen Leek in beroep ging. ,,Dat was gelogen. De man was onvermurwbaar,'' zegt Leek. ,,Hij bleef volhouden dat hij geen klant had zien instappen.''

Lezing bevestigd
Mevrouw Oostveen en haar zoon, die er ook bij was, bevestigen de lezing van Leek. Bezwaar maken hielp niet. De chauffeur hield vol en ging naar de rechter. Daarop kreeg Leek deze week opeens een brief dat hij toch niet hoefde te betalen.

De ambtenaar schreef dat het niet meer mogelijk was om na te gaan waarom de boete was opgelegd. Als kers op de slagroom wil de gemeente het griffiegeld ook betalen. ,,Waarom ze nu opeens zo flexibel zijn snap ik niet,'' zegt Leek.

Onvindbaar
Hij belde met de ambtenaar voor uitleg. De parkeerwacht die de boete had opgelegd was onvindbaar, kreeg Leek als antwoord. ,,Eerst hadden ze foto's van mijn kenteken. Nu is dat onvindbaar. De boa zou er ook niet meer werken. Ik weet niet wat ik moet geloven. Ik vermoed dat de gemeente de boa in bescherming heeft genomen.''

Via een kennis die bij de dienst Handhaving werkt, hoorde hij dat er wel iets met zijn zaak is gebeurd. Leek: ,,Het schijnt dat het artikel in het AD daar op de muur is gehangen en dat ze er gesprekken over hebben gehad. De collega's van die boa zijn ook boos op hem.'' De gemeente kon de zaak gisteren niet verder uitzioeken.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht