Volledig scherm
Bussen in Amsterdam hebben al de mogelijkheid zonder contant geld te betalen. © ANP

Bonden willen bijdrage van provincie Utrecht aan pinnen in de bus

De provincie Utrecht moet meebetalen aan de installatie van PIN-terminals op bussen in de provincie. Vakbonden CNV en FNV voeren daarvoor maandagmiddag actie bij het provinciehuis waar de statencommissie over mobiliteit bijeen komt.

Vervoerder Qbuzz heeft een op korte termijn een proef met PIN-betalen aangekondigd, na een overval op een buschauffeur  op 5 januari. Het bedrijf en de chauffeurs willen af van contant geld in de bus, dan is er voor overvallers niks te halen.

Quote

De overval toont opnieuw aan hoe belangrijk het is dat het cash geld zo snel mogelijk van de bus verdwijnt

CNV-bestuurder Job Marskamp

Het invoeren van PIN-betalingen in de bus is echter kostbaar: er is mobiele apparatuur voor nodig, maar soms ook aanpassing aan mobiele netwerken. De bonden menen dat de provincie als opdrachtgever van het openbaar streekvervoer haar verantwoordelijkheid moet nemen door bij te dragen in die kosten.

“De overval toont opnieuw aan hoe belangrijk het is dat het cash geld zo snel mogelijk van de bus verdwijnt”, zegt CNV-bestuurder Job Marskamp. ,,Daar moet busbedrijf Qbuzz uiteraard voor zorgen, maar zo’n investering kost geld. De provincie zou Qbuzz daarin tegemoet kunnen komen, want ook de overheid is verantwoordelijk voor de veiligheid van burgers.”

Concessiegebieden

Marskamp wijst op andere concessiegebieden, waar provinciale overheid en busbedrijven gezamenlijk optrekken op het gebied van sociale veiligheid.  Bussen in Amsterdam en Groningen hebben al de mogelijkheid met de PIN-pas te betalen. “Er zijn opdrachtgevers die hiervoor subsidies verstrekken of een prijsverhoging toestaan, zodat een busbedrijf de nodige investeringen in pin-terminals kan bekostigen'', aldus Marskamp.

Volledig scherm
Qbuzz © Angeliek de Jonge

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht