Volledig scherm
IJsselsteiner Wim van Sijl wil voorkomen dat de oude Boogbrug tussen Vianen en Nieuwegein wordt gesloopt. © William Hoogteyling

Boogbrugliefhebber Van Sijl vraagt provincie sloop te voorkomen

IJsselsteiner Wim van Sijl, die wil voorkomen dat de oude Boogbrug tussen Vianen en Nieuwegein wordt gesloopt, heeft nu zijn hoop gevestigd op de provincie Utrecht. 

Als alles volgens plan verloopt, zal de oude brug medio 2018 worden afgebroken. IJsselsteiner Wim van Sijl, die zich met zijn Stichting Boogbrug Vianen al jaren inzet voor het behoud van de brug uit 1936, heeft nu de provincie gevraagd dat te voorkomen. 

Stichting Boogbrug Vianen is in 1998 opgericht met als doel het behoud van de twaalf bruggen over de grote rivieren die gebouwd zijn in het kader van het Rijkswegenplan 1927. Van Sijl wendde zich eerder al tot Rijkswaterstaat, maar die wil de brug toch slopen. De bestuursrechter gaf RWS op 13 november 2013 gelijk en bepaalde dat de brug mag worden gesloopt. 

Provinciaal monument

Ook bij de gemeenten Nieuwegein en Vianen ving Van Sijl bot. Beide gemeenten wilden de brug niet aanwijzen als gemeentelijk monument. RWS is inmiddels druk bezig met het regelen van alle benodigde vergunningen, zodat dit najaar het ontmantelen van de Boogbrug kan worden aanbesteed. In dat geval zal de sloop naar verwachting medio 2018 van start gaan.

Quote

De provincie is de aangewezen partij om integraal naar een mogelijk behoud van de Boogbrug te kijken

Wim van Sijl

Om dit te voorkomen heeft Van Sijl nu zijn hoop gevestigd op de provincie Utrecht. ,,Ook provincies kunnen een object bestempelen als ‘provinciaal monument’. De provincie Utrecht heeft, in tegenstelling tot Drenthe en Limburg, nog nooit van deze bevoegdheid gebruikt gemaakt.’’ 

In februari van dit jaar richtte Van Sijl zich tot het College van Gedeputeerde Staten en de leden van Provinciale Staten met zijn brochure Erfgoedparel *2017. Daarbij wijst hij allereerst op het verkeerskundig belang dat de Boogbrug kan hebben: een veilige oeververbinding voor fietsers, wandelaars en landbouwvoertuigen. Momenteel maken die gebruik van de ernaast gelegen Jan Blankenbrug, die echter niet voor dat doel is ontworpen. 

Schoonheid

Bovendien vindt Van Sijl dat de provincie Utrecht de cultuurhistorische en landschappelijke waarden van de Boogbrug moet beoordelen. Hij wijst daarbij op een keur aan instellingen, die zich al hebben uitgesproken over de bijzondere schoonheid van de brug. Van Sijl: ,,De provincie is de aangewezen partij om integraal – dus zowel cultuurhistorisch als verkeerskundig – naar een mogelijk behoud van de Boogbrug te kijken. Ik vind dan ook dat zij bij dit dossier de regie moeten nemen.’’ 

Een woordvoerder van de provincie bevestigt dat er contact is met Van Sijl, maar kan verder over de kwestie nog geen inhoudelijke mededelingen doen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht