Volledig scherm
De Baarnse wethouder Mariska de Koning plantte zaterdag een iep ter herdenking van Johanna Westerdijk, daarbij geholpen door jonkvrouw Angelique Bosch van Drakestein. © Caspar Huurdeman

Boom geplant voor eerste vrouwelijk hoogleraar

De Stichting Vrienden van het Cantonspark in Baarn hield afgelopen zaterdag de Johanna Westerdijkdag. Om de herdenking luister bij te zetten werd er in het Cantonspark onder meer een boom geplant.

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Johanna Westerdijk als eerste vrouwelijke hoogleraar (plantenziektekunde) in Nederland werd benoemd. Dat was aan de Universiteit Utrecht.

Daarnaast was ze ook directeur van het het Phytopathologisch Laboratorium ‘Willie Commelin Scholten’ (WCS) in Amsterdam en het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS). Het laboratorium kreeg in Amsterdam te kampen met ruimtegebrek. Het Cantonspark, met indertijd de grootste tropische kas van Nederland, was in 1920 in het bezit gekomen van de Utrechtse Universiteit.

Westerdijk zag de mogelijkheden en vertrok naar Baarn, het WCS en CBS verhuisden mee. Villa Java werd haar uitvalsbasis. In het Cantonspark voerde zij een speciale tuin experimenten uit.

In 1930 volgde een tweede benoeming tot buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. In 1952 nam Johanna Westerdijk afscheid van de universiteit en het directoraat van het laboratorium, zeven jaar later ook van BS. Ze overleed in 1961 in haar woning in Villa Java in Baarn.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht