Volledig scherm
Het busstation van Houten © ricardo smit

Boosheid in Houten over opheffen buslijn 281: ‘Een ritje naar Utrecht wordt langer én duurder’

De drukke buslijn 281 van Houten naar bedrijventerrein Rijnsweerd dreigt te verdwijnen. Voor forensen betekent dit een langere reistijd en fors hogere kosten.

Houtenaar Olev Koop wist niet wat hij zag toen hij de nieuwe plannen voor het openbaar vervoer in de Utrechtse regio zag. ,,Mijn vrouw reist elke dag voor haar werk naar bedrijventerrein Rijnsweerd. In een half uurtje rechtstreeks met bus 281. Op de meeste dagen zit de bus bomvol, het komt zelfs regelmatig voor dat mensen moeten staan.” 

Vanaf december moeten al die passagiers op zoek naar een alternatief. In de nieuwe plannen van vervoermaatschappij U-OV wordt lijn 281 geschrapt. Volgens de vervoerder kunnen Houtenaren prima met de trein naar station Vaartsche Rijn en dan overstappen op de nieuwe Uithoflijn of bus 29 richting Rijnsweerd. ,,Maar dat is geen gelijkwaardig alternatief,” moppert Koop. ,,Nu stappen we praktisch voor de deur in, straks moet je eerst naars station Houten. En de kans dat de trein vertraging heeft, zodat je de overstap op Vaartsche Rijn mist, is aanzienlijk.”

Reiskosten

Daarnaast leggen reizigers in de toekomst ook meer kilometers af. ,,Dat betekent ook dat je reiskosten omhoog gaan. Nu is een enkele reis 2,50 euro. Dat wordt straks meer dan 4 euro. Dus op jaarbasis ben je vele honderden euro's meer kwijt.”

Een woordvoerder van de provincie Utrecht , verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in de regio, zegt dat de wijzigingen alleen worden doorgevoerd als een volwaardig alternatief is. ,,Vanuit Houten is er een prima treinverbinding met Utrecht, waarvandaan met hoge frequentie bussen en trams richting Rijnsweerd en het Science Park gaan. Maar ik ken de situatie niet specifiek genoeg om te beoordelen wat de gevolgen zijn voor reizigers.”

Reacties

De woordvoerder adviseert iedereen die belang heeft om te reageren op de nieuwe plannen. ,,We zullen alle reacties dan meenemen in het daadwerkelijke vervoersplan.” De provincie stelt in september definitief de nieuwe dienstregeling voor volgend jaar vast. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht