Volledig scherm
De Galaxy Tower aan het Jaarbeursplein / Croeselaan in Utrecht wordt straks een blikvanger in het stationsgebied. © Illustratie VKZ

Bouw van Galaxy Tower naast de Jaarbeurs mag van Raad van State doorgaan

De bouw van de Galaxytower naast de Jaarbeurs in Utrecht kan hervat worden. De Raad van State bevestigt de verwerping van het beroep van de Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU) en de Klimaatpartij tegen de omgevingsvergunning door de Utrechtse bestuursrechter.

Het werk aan de negentig meter hoge combinatie van hotel met appartementen ligt al maanden grotendeels stil in afwachting van de uitspraak van de Raad van State. Begin dit jaar werd de fundering gestort en daarna de ondergrondse parkeergarage aangelegd. In het complex is een Amrath Hotel voorzien met daarboven 316 appartementen. 

De SSLU van milieuvoorvechter Kees van Oosten en de Klimaatpartij vochten eerder dit jaar de omgevingsvergunning aan bij de Utrechtse bestuursrechter en kregen daar geen gelijk. De Raad van State bevestigt die beslissing: De SSLU en de Klimaatpartij zijn volgens de hoogste bestuursrechter bij dit plan geen direct belanghebbende en kunnen daardoor de vergunning niet aanvechten.

Luchtkwaliteit

De beide bezwaarmakers betogen dat de bouw van het hotel met appartementen veel extra verkeer aantrekt, hetgeen slecht is voor de luchtkwaliteit en dat door de bouw en het gebruik extra CO2 vrij komt. De SSLU voerde bij de Raad van State aan dat de belangen die de SSLU wil beschermen rechtstreeks door de vergunningverlening worden geraakt en dat SSLU bovendien feitelijke werkzaamheden verricht ter bescherming van die belangen. De Raad van State meent echter dat de door gewraakte  milieu-effecten te ver af staan van de doelstelling van de SSLU.

De Klimaatpartij is voor de Raad van State ook geen belanghebbende omdat ze een politieke partij is. Die kunnen volgens jurisprudentie niet in beroep gaan bij de bestuursrechter.

Het is onduidelijk of de oorspronkelijke planning voor het complex nog gehaald kan worden. Bij bouwer Ballast Nedam was niemand bereikbaar voor een toelichting. De bouw van de Galaxy Tower begon in mei 2018 en zou 36 maanden in beslag nemen. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht