Volledig scherm
Het college, onder leiding van verantwoordelijk wethouder Dolf Smolenaers. © Boas Photo

Bouwen in Bilthovense bossen van de baan

Het omstreden plan van het Biltse college om woningen te gaan bouwen in bossen, plantsoenen en speelveldjes in de gemeente is van de baan. Alle politieke fracties in De Bilt kraakten de plannen om te bouwen in het groen.

Behalve de voltallige oppositie zijn de coalitiepartijen GroenLinks, CDA, VVD en ook D66, de partij van verantwoordelijk wethouder Dolf Smolenaers, tegen de meest omstreden locaties. De coalitie ziet wel heil in bouwen op de Berlagelaan, Jachtlaan en bij de Begraafplaats.

Commissievergadering

Dat bleek donderdagavond tijdens de commissievergadering Wonen in De Bilt, waar voor de vierde keer deze maand werd vergaderd over de kwestie die heel De Bilt, Bilthoven, Groenekan en Hollandsche Rading al weken beroert. Voor het eerst lieten de politieke fracties in het openbaar horen wat zij van het plan vinden.

Met verbijstering reageerden burgers toen het college op 4 oktober de 13 locaties op de website zette. De Bilt moet 845 woningen bouwen, waarvan 450 sociale huur. De wachttijden voor een woning in de Bilt zijn lang. Op de 13 locaties zijn alvast 220 woningen ingevuld.

Volledig scherm
Volle bak bij de commissievergagering over de bouwplannen in Bilthoven Noord © Boas Photo

Speelveld

Het college, onder leiding van verantwoordelijk wethouder Dolf Smolenaers (D66) wees enkele iconische locaties aan, onder meer het Bachbos, het Rembrandtplein en het Biltsche Meertje in Bilthoven-Noord en het Parkbos in Groenekan. Maar ook een belangrijk en veelgebruikt speelveld aan de Henrica van Erpweg in De Bilt zou moeten wijken voor woningbouw.

De weerstand onder de bevolking tegen de plannen waren de afgelopen maand zo intens, dat geen enkele fractie het aandurfde hier steun aan te geven. Het doorzetten van de plannen van de meest omstreden locaties in Bilthoven-Noord zou ook politieke zelfmoord hebben betekend voor de VVD en D66, die daar een grote achterban hebben.

Drie van de 13 locaties zijn voor sommige fracties nog wel bespreekbaar. Dat zijn de Begraafplaats, de Berlagelaan en de Jachtlaan. Nadeel van deze locaties is dat de armlastige gemeente De Bilt op deze locaties niets verdient, maar zelfs 400.000 euro verlies gaat draaien.

Science Park 

Als het aan de oppositie ligt, wordt de Schapenweide, naast het RIVM-terrein, volgebouwd met woningen. Over dit terrein koos de gemeenteraad in 2018 voor een ontwikkelingsperspectief van 150 woningen in combinatie met uitbreiding van het Science Park Bilthoven. Hierin zou plaats zijn voor 150 woningen, maar er is plaats voor aanzienlijk meer huizen. Echter, het college van De Bilt heeft dit stuk grond al, zonder medeweten van de raad, gereserveerd voor de Indiase vaccinproducent Bilthoven Biologicals en het Science Park Bilthoven. Toch dringt de oppositie erop aan deze locatie alsnog grotendeels te bestemmen voor woningbouw.

Kloof

De woningbouwlocaties hebben de kloof tussen burger en politiek enorm vergroot. Ook donderdagavond zat het gemeentehuis weer voor de vierde keer vol met 250 burgers die geen begrip hebben voor de plannen van het college. Maar ook in de Biltse politieke arena is de verdeeldheid immens.

In het geheim heeft de Biltse gemeenteraad al vergaderd over nog een grote woningbouwlocatie in Maartensdijk. Dat is een locatie die volgens fractievoorzitter Peter Schlamilch van Forza De Bilt opnieuw voor een storm van weerstand gaat zorgen.

Het college van De Bilt is terug bij af. Op 28 november staan de omstreden bouwlocaties nog wel op de agenda van de gemeenteraad, maar de uitkomst daarvan is nu al bekend. De Bilt moet de komende maanden opnieuw op zoek naar geschikte locaties om haar bouwambities te verwezenlijken. Vermoedelijk gaat De Bilt zoeken naar plekken buiten de bebouwde kom.  

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht