Museum Dorestad neemt zijn intrek in het Oude Stadhuis.
Volledig scherm
Museum Dorestad neemt zijn intrek in het Oude Stadhuis. © Google Streetview

Bouwplan is klaar, Museum Dorestad op zijn vroegst eind 2021 weer open

Op papier is duidelijk hoe het stadhuis op de Markt in Wijk bij Duurstede er gaat uitzien na een ingrijpende verbouwing. Toch duurt het nog minstens tot eind 2021 voordat het monumentale gebouw met daarin Museum Dorestad en de VVV opengaat.

Sinds Museum Dorestad het pand Amstelwijk in de Muntstraat heeft verlaten, is het museum dakloos. Daar komt een eind aan als de verbouwing van het stadhuis achter de rug is. MooiSticht, de welstandscommissie die waakt over aanpassingen aan monumenten zoals het stadhuis, heeft het verbouwingsplan goedgekeurd. Eerder hadden burgemeester en wethouders al ingestemd na diverse tijdrovende tegenvallers. 

De komende maanden wordt het plan tot in detail uitgewerkt. Pas na de zomer wordt duidelijk hoeveel geld de verbouwing gaat kosten. In de loop van het jaar blijkt ook of het traject van vergunningen dat minimaal een half jaar vereist, geen nieuwe vertraging oplevert. Dit traject duurt zo lang omdat het hier gaat om een functieverandering met ingrijpende wijzigingen van een rijksmonument. Mocht er beroep of hoger beroep worden aangetekend, dan kan deze termijn langer worden.

Andere achtergevel

Het bouwplan ziet er anders uit dan het eerste ontwerp. In de aanbouw aan de achterkant van het stadhuis is de glazen gevel van het trappenhuis op de tweede en derde verdieping veranderd. Die wordt nu in zink uitgevoerd. Daarmee past dit deel volgens MooiSticht beter bij het hoofdgebouw en de Grote Kerk, die ernaast staat. Ook hier is namelijk zink gebruikt, vooral voor de dakkapellen.

Eerder stuitte de uitbouw aan de achterkant op onoverkomelijke bezwaren van de familie Peek, die eigenaar is van het pand van café-restaurant De Engel. Daarnaast wilde het bestuur van de Grote Kerk garanties van de gemeente dat een bouwwerk naast de kerk geen schade aan de monumentale kerk oplevert. Ook zorgden vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen in en rond het stadhuis voor vertraging.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht