Boze boeren verlaten provinciehuis Utrecht

Video/UpdateHet Utrechtse provinciebestuur is boze boeren die het provinciehuis vanmiddag bezetten, deels tegemoet gekomen. Onder bepaalde omstandigheden mogen de agrariërs tóch uitbreiden.

Zo mogen boeren die nog ruimte hebben in hun stallen deze benutten. Volgens gedeputeerde Bruins Slot is dit geen sprake van een wijziging van de beleidsregels, maar was er veel onduidelijkheid. Na uren van overleg gaf ze de boze boeren nadere uitleg. De boeren moeten voor de extra ruimte in hun bestaande stal wel fosfaatrechten kopen.

De toelichting van de bestuurder was voldoende voor honderden boeren om rond 16.15 uur de foyer van het provinciehuis te verlaten.

Volledig scherm
Grote verkeersdrukte in Utrecht-Oost. © Aneo Koning

Het afnemen van bestaande rechten was een heikel punt, zegt voorzitter Jan van Donselaar van landbouworganisatie LTO. ,,De diefstal op klaarlichte dag is voorkomen.’’ LTO heeft nog wel altijd grote problemen met de strenge regels van de provincie Utrecht, zegt hij. ,,We zijn er nog niet. Maar op het punt van latente ruimte in de stallen is nu duidelijkheid.’’

De Lopikse boer Jan Verhoef, riep de boeren eerder vanmiddag op te blijven. ,,Ik heb al tegen de jongens gezegd: het is net als met een hardloopwedstrijd, de laatste kilometers zijn het zwaarst.’’ Verhoef klom rond 13.00 uur op het podium, toen Commissaris van de Koning Hans Oosters de boeren aanspoorde naar huis te gaan. Met luide stem riep hij: ,,We blijven totdat op papier staat dat de stikstofregels van de provincie van tafel gaan.”

Sinds 12 uur staan de boeren in de foyer van het provinciehuis. Daar liet gedeputeerde Bruins Slot ze weten niet van plan te zijn de regels op te schorten. Volgens haar komen dan alle projecten in Utrecht tot stilstand.

Volgens voorzitter Bert van Donselaar van LTO heeft de provincie de ‘bezetting’ aan zichzelf te wijten. ,,Als het ons had gelegen waren we voor de avondspits weer thuis. Dat wordt nu lastig.’'

Volledig scherm
Boeren blokkeren met hun tractoren de in- en uitritten naar het parkeerdek van het Provinciehuis. © AD

‘Nog vee thuis’

Ruim tweehonderd trekkers kwamen vanochtend naar het provinciehuis. Niet alle boeren die nu nog in de foyer staan, blijven. ,,Ik heb levend vee thuis’', zegt Menno Reuten uit Montfoort. ,,Dat moet wel worden verzorgd.’' Volgens Reuten moet gedeputeerde Bruins Slot zo snel mogelijk terugkomen in de zaal en de boeren een duidelijke toezegging doen.

De boeren verzamelden zich vanochtend op zeven plekken verspreid over de provincie om naar Utrecht te rijden. Ze reden over de A1, A2, A12 en A27 richting het provinciehuis. Daardoor was het erg druk op de weg. De ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwden voor file.

De eerste boeren kwamen rond 11.30 uur aan bij het provinciehuis. Ze parkeerden hun trekkers op de weg achter het gebouw, omdat er op de parkeerplaats geen plek is. Voorzitter Bert van Donselaar van landbouworganisatie LTO begrijpt dat. ,,We komen niet om overlast te veroorzaken, maar om een boodschap over te brengen.’’ Voor twee trekkers werd een uitzondering gemaakt: deze mochten parkeren bij het provinciehuis zelf.

Regels niet opgeschort
Binnen vingen de boeren al snel bot bij de gedeputeerde, die weigert de provinciale regels op te schorten. Volgens haar gaat dan binnen alle sectoren de boel op slot. ,,Als we geen regels hebben kan er de komende tijd helemaal niets’’, zei ze. De boeren reageerden daarop met gejoel. 

Vanuit Breukelen

In Breukelen verzamelden vanochtend twintig trekkers zich langs de N401. Melkveehouder Maarten van Zuijlen is een van hen. Van Zuijlen is blij dat de actiebereidheid hoog is. ,,Je merkt onder collega’s dat iedereen het zat is. De agrarische sector krijgt klap op klap. Vaak moeten we investeringen doen die later weer overbodig blijken. De regeltjes draaien ons de nek om.’’

Gevolg van de stikstofmaatregelen is volgens Van Zuijlen dat boeren in moeten krimpen terwijl ze dezelfde kosten houden. ,,Ik ben blij met de massale steun van de burgers. Zij zien ook in dat er veel verandert als de boerenbedrijven verdwijnen. Het landschap gaat veranderen. Grazende koeien verdwijnen uit het beeld. Er komt natuur voor terug. Straks, als dit beleid doorgaat, is Nederland Nederland niet meer. Dat zou doodzonde zijn.”

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
De boeren parkeren op de weg achter het provinciehuis. © AD

Provinciehuizen

Eind vorige week togen Brabantse en Friese boeren ook al naar de provinciehuizen in Den Bosch en Leeuwarden. Het Friese provinciebestuur maakte vervolgens bekend pas op de plaats te willen maken qua strengere stikstofnorm.

Landbouworganisatie LTO wil dat de provinciale beleidsregels over stikstof van tafel gaan of minimaal worden opgeschort. ,,Ze lopen op verschillende punten vooruit op het rijksbeleid en hebben een grote impact op boerenbedrijven en -gezinnen”, aldus de organisatie in een persverklaring. 

Actie RIVM afgelast

De boze boeren wilden in eerste instantie woensdag protesteren bij het RIVM in Bilthoven, maar dat gaat niet door. In samenspraak met de politie, de gemeente De Bilt en het RIVM verplaatsen de boeren hun actieterrein naar de Biltse Rading. Op het complex van honkbalclub de Wombats wordt een actieterrein ingericht. De boeren kunnen hun tractoren daar en langs de Biltse Rading parkeren.

Volledig scherm
De boeren rijden over de snelweg richting het provinciehuis. © 112mediautrecht
Volledig scherm
Ruim 60 boeren uit Baarn, Eemnes, Bunschoten-Spakenburg, Hoogland en Soest verzamelde zich vanochtend langs de A1 bij Eembrugge. © Caspar Huurdeman

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht