FC Utrecht-fans protesteren  in Amsterdam.
Volledig scherm
FC Utrecht-fans protesteren in Amsterdam. © Twitter True Support

Boze FC Utrecht-fans protesteren bij gemeente Amsterdam: te weinig kaarten voor uit-supporters

Ajax-uitRuim 100 supporters van FC Utrecht protesteerden vanmorgen bij het stadhuis van Amsterdam. Ze zijn het niet eens met de afspraak dat slechts 500 fans de uitwedstrijd bij Ajax mochten bezoeken. Eerder was toegezegd dat 600 tot 650 supporters naar Ajax mochten. Uit onvrede blijft het uitvak vandaag leeg.

De fans hadden een duidelijke oproep aan burgemeester Halsema van Amsterdam: ‘Neem de deelnemers aan het normalisatietraject serieus en laat volgend jaar minstens 800 FC Utrecht supporters toe in het uitvak.’ De ME was in de buurt om bij eventuele ongeregeldheden met de 150 FC Utrecht-supporters in te kunnen grijpen.

Ajax mocht vorig seizoen met 1200 supporters de Galgenwaard in, na verbeteringen in de onderlinge verhoudingen, Utrecht zat met 630 fans in de Arena. Dit jaar zou Utrecht voor de uitwedstrijd in de Johan Cruijff Arena, die vandaag om 12.15 uur begint, 500 kaarten krijgen en aanvulling bij uitverkoop.

Dat gebeurde, maar de gemeente Amsterdam wil nu niet meer meewerken aan 100 tot 150 kaarten meer door een gebrek aan beschikbare agenten. Ajax zelf wil wél meewerken en heeft plek voor zelfs maximaal 1600 supporters in het uitvak van de Johan Cruijff Arena. Uit onvrede boycotten de Utrecht-fans de wedstrijd; het uitvak blijft vandaag leeg.

Petitie

Voorzitter Teun den Hartog van de supportersvereniging heeft de petitie aan de gemeente Amsterdam overhandigd en de aanwezigen toegesproken. Hij hoopt dat ondanks deze stap terug, de normalisatie ‘gewoon’ kan worden gecontinueerd. ,,Het is allemaal heel goed verlopen”, zegt Den Hartog. ,,We waren met drie volle bussen. Er was veel aandacht. De gemeente Amsterdam was er niet. Dat had ik wel verwacht. We hebben de protestbrief  in de brievenbus gestopt.”

Den Hartog noemde de aanwezigheid van de ME bizar. ,,Dat was niet normaal. We reden met de bussen naar een soort fort. Ik weet niet wat ze dachten. Ik had nog even contact met de voorzitter van de Ajax-supportersvereniging, maar die kon niet door het cordon van de ME komen. Hij was er graag bij geweest. Gelukkig is verder alles goed verlopen.”

De FC Utrecht-fans gaan de wedstrijd tegen Ajax in het eigen supportershome volgen. De wedstrijd begint om 12.15 uur. Volg hier het liveblog. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht