‘Corona-explosie’ tijdens Verknipt leidt tot strengere regels voor muziekfestivals in Utrecht
Wie dit jaar in Utrecht een festival wil organiseren, moet voldoen aan strengere regels. De gemeente Utrecht heeft lering getrokken uit de gebeurtenissen rondom Verknipt festival, waar vorig jaar een explosie aan coronabesmettingen ontstond.
Vooral het testen voor toegang van bezoekers moet anders. Maar ook de weersvoorspellingen verdienen meer aandacht. Uit interne communicatie van Festival Verknipt die het AD heeft opgevraagd, komt het beeld naar voren van een festival dat zich aan de afspraken hield, maar waar uiteindelijk toch veel fout is gegaan.
Grootste leerpunt voor de gemeente Utrecht is dat het beschikken over een negatieve test of volledige vaccinatie géén garantie biedt tegen een corona-besmetting. Het gevolg: 1100 bezoekers testten na afloop positief en daarmee was Verknipt de grootste besmettingshaard in Nederland tot nu toe.
Dat het alsnog tot zoveel besmettingen heeft geleid vind ook ik bijzonder vervelend
Daarom is aanpassing van festivalregels noodzakelijk, zoals rond de coronacheck van bezoekers voor de entree. Die moet voortaan plaatsvinden op een locatie buiten het festivalterrein. Bovendien bleek dat tot 40 uur voor entree testen voor toegang veel te lang is. Inmiddels is 24 uur de norm.
Biketeams
Ook was de regen spelbreker. Duizenden bezoekers schuilden tegelijk onder de schaars beschikbare tenten. Voortaan zijn er meer schuilplekken nodig, of moeten er voldoende poncho’s beschikbaar zijn. Verder blijken tijdssloten volgens de gemeente geen uitkomst voor spreiding van bezoekers. Wel een blijvertje zijn speciale biketeams. Zij kunnen onder meer controleren op mensen die zonder kaartje het terrein betreden.
Veel moeite
Had de gemeente Utrecht de corona-uitbraak op Verknipt kunnen voorkomen? Burgemeester Sharon Dijksma: ,,Het festival vond plaats na een maandenlange lockdown en was het eerste dat weer kon worden georganiseerd. Dat leidde toen tot blijdschap bij velen. Het festival is volgens de toen geldende regels georganiseerd, inclusief testen voor toegang, en daar hebben we ook veel moeite voor gedaan. Dat het alsnog tot zoveel besmettingen heeft geleid vind ook ik bijzonder vervelend. Voor de toekomst zullen we ook deze ervaring meenemen bij onze besluiten.”
Organisator Reza Fathi van Festival Verknipt wijt het grote aantal besmettingen aan het testbeleid van de rijksoverheid. ,,Zowel GGD als gemeente hebben aangegeven dat wij ons aan de voorwaarden hebben gehouden. Het probleem lag bij testen voor toegang.”
Hoe heeft het zo mis kunnen gaan op festival Verknipt? Lees hier een uitgebreide reconstructie
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Al tijdens het festival dacht Art-Jan: ‘Áls er iemand tussen loopt met corona, zijn we allemaal de sjaak’
Wat een zorgeloze aftrap van de ‘summer of love’ had moeten worden, eindigde in een grote deceptie. Liefst 1052 bezoekers van festival Verknipt in Utrecht raakten besmet met corona. Een festival dat van meet af aan al omgeven was met twijfels. ,,Áls er iemand tussen loopt met corona, zijn we allemaal de sjaak.’’ -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
oproep
Gezocht: Utrechters die in één zin vertellen waarom ons stadsie zo geweldig is
Utrechters blazen over het algemeen niet zo hoog van de (Dom)toren hoe geweldig de stad is, maar met de aanstaande 900ste verjaardag van Utrecht willen wij dat juist wél horen! Wat is voor jóu het ultieme Utrecht-gevoel? Laat het ons weten! -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
PREMIUM
Nieuwe coalitie in Houten vraagt burgers ‘ter inspiratie’ alvast een goed idee te pitchen
De nieuwe coalitie die Houten de komende vier jaar gaat besturen, staat in de startblokken om te beginnen. Maar voor het zover is, worden Houtenaren nog uitgenodigd het kakelverse gemeentebestuur te voorzien van een paar goeie ideeën of wensen.
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Dode in rivier de Lek bij Culemborg was al eerder als vermist opgegeven
In de rivier de Lek bij Culemborg is zondag een dode gevonden. Na onderzoek is gebleken dat de man niet door een misdrijf om het leven is gekomen. -
Sloop Utrechtse Bazaar begonnen, ruimte voor 1500 nieuwe woningen
De sloop van de hallen van de Utrechtse Bazaar aan de Groenewoudsedijk is begonnen. De Bazaar moet ruimte maken voor zo’n 1500 woningen. De sloop is onderdeel van de plannen voor de nieuwe stadswijk Park Groenewoud aan het Amsterdam-Rijnkanaal in Leidsche Rijn.
In samenwerking met indebuurt Utrecht