‘Corona-explosie’ tijdens Verknipt leidt tot strengere regels voor muziekfestivals in Utrecht
Wie dit jaar in Utrecht een festival wil organiseren, moet voldoen aan strengere regels. De gemeente Utrecht heeft lering getrokken uit de gebeurtenissen rondom Verknipt festival, waar vorig jaar een explosie aan coronabesmettingen ontstond.
Vooral het testen voor toegang van bezoekers moet anders. Maar ook de weersvoorspellingen verdienen meer aandacht. Uit interne communicatie van Festival Verknipt die het AD heeft opgevraagd, komt het beeld naar voren van een festival dat zich aan de afspraken hield, maar waar uiteindelijk toch veel fout is gegaan.
Grootste leerpunt voor de gemeente Utrecht is dat het beschikken over een negatieve test of volledige vaccinatie géén garantie biedt tegen een corona-besmetting. Het gevolg: 1100 bezoekers testten na afloop positief en daarmee was Verknipt de grootste besmettingshaard in Nederland tot nu toe.
Dat het alsnog tot zoveel besmettingen heeft geleid vind ook ik bijzonder vervelend
Daarom is aanpassing van festivalregels noodzakelijk, zoals rond de coronacheck van bezoekers voor de entree. Die moet voortaan plaatsvinden op een locatie buiten het festivalterrein. Bovendien bleek dat tot 40 uur voor entree testen voor toegang veel te lang is. Inmiddels is 24 uur de norm.
Biketeams
Ook was de regen spelbreker. Duizenden bezoekers schuilden tegelijk onder de schaars beschikbare tenten. Voortaan zijn er meer schuilplekken nodig, of moeten er voldoende poncho’s beschikbaar zijn. Verder blijken tijdssloten volgens de gemeente geen uitkomst voor spreiding van bezoekers. Wel een blijvertje zijn speciale biketeams. Zij kunnen onder meer controleren op mensen die zonder kaartje het terrein betreden.
Veel moeite
Had de gemeente Utrecht de corona-uitbraak op Verknipt kunnen voorkomen? Burgemeester Sharon Dijksma: ,,Het festival vond plaats na een maandenlange lockdown en was het eerste dat weer kon worden georganiseerd. Dat leidde toen tot blijdschap bij velen. Het festival is volgens de toen geldende regels georganiseerd, inclusief testen voor toegang, en daar hebben we ook veel moeite voor gedaan. Dat het alsnog tot zoveel besmettingen heeft geleid vind ook ik bijzonder vervelend. Voor de toekomst zullen we ook deze ervaring meenemen bij onze besluiten.”
Organisator Reza Fathi van Festival Verknipt wijt het grote aantal besmettingen aan het testbeleid van de rijksoverheid. ,,Zowel GGD als gemeente hebben aangegeven dat wij ons aan de voorwaarden hebben gehouden. Het probleem lag bij testen voor toegang.”
Hoe heeft het zo mis kunnen gaan op festival Verknipt? Lees hier een uitgebreide reconstructie
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tonnen aan contanten in boodschappentas doen Utrechter (58) de das om
Een grote boodschappentas met daarin bijna 300.000 euro aan contanten overdragen op de parkeerplaats van een hotel in Leusden, had een 58-jarige Utrechter achteraf beter niet kunnen doen. Hem hangt nu een flinke gevangenisstraf en een geldboete boven het hoofd voor het op grote schaal witwassen van geld. -
PREMIUM
Al tijdens het festival dacht Art-Jan: ‘Áls er iemand tussen loopt met corona, zijn we allemaal de sjaak’
Wat een zorgeloze aftrap van de ‘summer of love’ had moeten worden, eindigde in een grote deceptie. Liefst 1052 bezoekers van festival Verknipt in Utrecht raakten besmet met corona. Een festival dat van meet af aan al omgeven was met twijfels. ,,Áls er iemand tussen loopt met corona, zijn we allemaal de sjaak.’’ -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
-
Primeur voor Utrecht: studentenpartij levert wethouder, 25-jarige Eva Oosters voorgedragen
In navolging van Delft levert nu ook de studentenpartij in Utrecht een wethouder. De 25-jarige Eva Oosters is door haar partij Student & Starter voorgedragen. Het besturen is haar met de paplepel ingegoten: haar vader is in Utrecht commissaris van de Koning. -
Buurt klaagt over overlast flitsbezorgers. Gooit Utrecht nu de deur dicht in een deel van de stad?
Omwonenden van een vestiging van flitsbezorger Gorilla’s in Utrecht zijn het zat. Zij riepen de gemeenteraad dinsdagavond op de overlast en verloedering in de buurt aan te pakken. Het bedrijf zegt de klachten serieus te nemen en daar al iets aan te doen. -
PREMIUM
Politie hield drugspand al weken in de gaten: ‘In deze straat kun je maar beter niet alles weten’
Een drugspand aan het Kameraplein in IJsselstein is door burgemeester Patrick van Domburg voor een half jaar gesloten. Vorige maand vond de politie bij een huiszoeking in de flatwoning een grote hoeveelheid drugs. De bewoner zit sindsdien vast.
In samenwerking met indebuurt Utrecht