Omgevallen bomen en stormschade na een hevige valwind in Leersum. Het dorp is druk bezig met het opruimen en herstellen van de schade. De meeste wegen en fietspaden zijn weer toegankelijk gemaakt.
Volledig scherm
PREMIUM
Omgevallen bomen en stormschade na een hevige valwind in Leersum. Het dorp is druk bezig met het opruimen en herstellen van de schade. De meeste wegen en fietspaden zijn weer toegankelijk gemaakt. © Rob Engelaar


Nog wéken opruimen in Leersum na hevige storm: ‘Ik dacht even dat de wereld aan het vergaan was’

Het gaat nog dagen en misschien wel weken duren voordat álles is opgeruimd in Leersum, waar het noodweer vrijdag een spoor van vernieling achterliet. Inwoners van het dorp zijn geschrokken en treuren om het verlies van het bos, dat voor een groot deel is weggevaagd: ,,Ik ben er nog steeds stil van. Dit had wel eens heel anders kunnen uitpakken.” 

 1. Astrid verloor in drie maanden tijd haar blonde lokken door ziekte en doorbreekt taboe op Twitter

  Astrid verloor in drie maanden tijd haar blonde lokken door ziekte en doorbreekt taboe op Twitter

  Wanneer haar dochter in de auto naar de Ikea in tranen uitbarst, weet Astrid dat het menens is. ,,Mam, je hebt een hele kale plek!” Een paar dagen later krijgt ze de diagnose Alopecia Areata. Een auto-immuunziekte waar je haar van uitvalt. Na een jaar van radiostilte over de diagnose, spreekt Astrid zich voor het eerst uit op Twitter. ,,Als je een kaal iemand ziet, denk je al snel aan kanker. Dat is zeker niet altijd zo.”
 2. Beuk boorde slaapkamer Anna (23) doormidden: ‘Ik besef nog niet helemaal dat dit ons huis is’
  Play
  PREMIUM
  video

  Beuk boorde slaapkamer Anna (23) doormidden: ‘Ik besef nog niet helemaal dat dit ons huis is’

  Het waren hooguit 20 seconden. In die korte tijd raasde een valwind door het Utrechtse dorp Leersum en nam daarbij metershoge bomen mee, die op huizen en auto's vielen, wegen versperden en een nabijgelegen bos wegvaagde. De dag erna steekt Leersum de handen uit de mouwen en dat is nodig: verwacht wordt dat het nog zeker 1,5 week duurt voor het dorp er weer bijligt zoals het was. Het dorp helpt elkaar, en treurt. „Ik besef nog niet dat dit mijn huis is, wat nu onbewoonbaar is.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht