Volledig scherm
De mannen worden ook verdacht van de plofkraak bij de AH aan 't Goylaan in Utrecht. © Koen Laureij


OM eist 14 jaar cel tegen kopstukken plofkraakbende

UpdateHet Openbaar Ministerie heeft zojuist tegen de zeven verdachten van een grote serie plofkraken celstraffen tot veertien jaar geëist. Tegen de mannen uit Utrecht en omgeving is volgens het Openbaar Ministerie ‘een stortvloed aan bewijs dat zij betrokken waren bij een serie van tientallen plofkraken in het hele land.’

Betrokkenheid van de groep is onderzocht bij niet minder dan 55 kraken in 2015 en 2016. Al die kraken vonden plaats bij filialen van Albert Heijn en waren gericht op het leegroven van de ING-automaten. Voor 19 kraken vond de politie bewijs dat de mannen betrokken waren, onder meer in: Utrecht, Nieuwegein, Leersum, Driebergen en Soest. Volgens ING liep de schade (buit en vervangen automaat van 10.000 euro per stuk) op tot ruim 770.000 euro.

Politiehelikopter

Bij de kraak in Soest in september 2016 werden drie van de zeven verdachten op heterdaad betrapt, omdat een politiehelikopter hen vanuit de lucht bezig zag en hen ook ontdekte in een bouwkeet in de buurt. Bijna alle kraken vonden op dezelfde wijze plaats: middenin de nacht, waarbij de automaten werden open gebrand of -getrokken of met een gasexplosie werden ontzet. Telkens grepen de daders in drie tot vier minuten tijd zoveel mogelijk geldcassettes. Daarna werd zoveel mogelijk geld verzameld en vluchtten zij in gestolen auto’s richting een garage in Rotsoord (Utrecht), een loods in Kerkdriel (OM: ‘een roversnest’) en later ook naar een garage in Nieuwegein.

Sporen

Bewijs dat de mannen die nu terecht staan ook daadwerkelijk verantwoordelijk zijn ziet het OM niet alleen in camerabeelden uit de Albert Heijn-filialen en bij de loods in Kerkdriel. Ook zijn volop sporen aangetroffen op kleding, tassen, een zaklamp, schoenen en auto’s. Vooral inktsporen uit geldcassettes, bloed en glas zouden in het nadeel van de verdachten spreken. Veel van geldcassettes hadden een beveiligingssysteem, dat inkt met unieke kenmerken verspreidde na het openbreken. Veel van die inkt is teruggevonden op materiaal van de verdachten.

'Rasechte beroepscrimineel'

De mannen zouden steeds in groepen van twee of drie op pad zijn gegaan. Leidende rol binnen de hele groep zou Patrick F. (44, uit Nieuwegein, volgens het OM ‘een rasechte beroepscrimineel’) hebben gehad. Van hem wil het OM ook het meeste geld terugvorderen: ruim 208.000 euro. Hij zou 14 jaar de cel in moeten. Net als Mike W. (33, Utrecht), die een verbindende rol tussen de twee groepen zou hebben en bijna 75.000 euro terug zou moeten betalen.

Yassir el A. (30, Utrecht) zou steeds samen met leider F. op pad zijn gegaan, ruim 152.000 euro terug moeten betalen en 13 jaar achter de tralies moeten. Jurjen van D. (30, IJsselstein, volgens het OM een meeloper en een groentje) hoorde elf jaar eisen. Hij completeerde de eerste dadergroep en dreigt ruim 44.000 euro terug te moeten betalen.

'Zwarte Cobra'

Ook voor de andere drie verdachten dreigen forse straffen: David R. (28, Vleuten), de 28-jarige zoon van topcrimineel Henk ‘Zwarte Cobra’ R., moet volgens het OM 7 jaar de cel in en bijna 75.000 euro terugbetalen. Zijn vader Henk R. zit nog steeds een straf uit in de Verenigde Staten, wegens de smokkel van duizenden xtc-pillen. Nu ziet David R. mogelijk ook een lange gevangenisstraf tegemoet. 

Groepsgenoot Martinus de W. (38, Utrecht) hoorde 5 jaar eisen en ruim 26.000 euro, net als Roger K. (27, Utrecht). K. zou daarnaast 5 jaar en 3 maanden de cel in moeten. Hij zit momenteel als enige al vast, op verdenking van betrokkenheid bij een nieuwe plofkraak.

Volgens het OM hadden de mannen maandenlang tijdens de rooftocht door het land dagelijks veelvuldig contact en zagen zij het plegen van plof- ram- en trekkraken, net als het stelen en helen van auto’s als ‘een way of life’.

De eisen op een rij:

- Yassir el A. (30, Utrecht) hoorde 13 jaar tegen zich eisen.
- 'Groentje' Jurjen van D. (30, IJsselstein): 11 jaar.
- 'Leider' Patrick F. (44, Nieuwegein): 14 jaar. Volgens OM een 'rasechte beroepscrimineel'.
- Mike W. (33, Utrecht): Dertig pagina's strafblad, een 'sturende rol' volgens het OM. Eis: 14 jaar cel.
- Roger K. (27, Utrecht). Tijdens schorsing van huidige zaak betrokken bij nieuwe plofkraak. Eis: 5 jaar en 3 maanden.
- David R. (28, Vleuten): 7 jaar.
- Martinus de W. (38, Utrecht). Ook een eis van 5 jaar.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht