Volledig scherm
De bewoners van het pand werden eerder op de avond door de brandweer naar buiten gebracht en voor de deur opgevangen. © Koen Laureij

Brand in woonzorgcentrum Doorn: ouderen moeten huis uit en één gewonde

UpdateIn Doorn zijn zo'n zestig bewoners van woonzorgcentrum Beatrix geëvacueerd nadat er brand was uitgebroken in een van de aanleunappartementen. Voor zover bekend is daarbij niemand ernstig gewond geraakt. Het vuur is inmiddels helemaal uit. ,,Het was een brandje van niks, maar er was een enorme rookverspreiding'', aldus een woordvoerder van de brandweer.

De bewoners van het wzc werden eerder op de avond door de brandweer naar buiten gebracht en voor de deur opgevangen. Een oudere man vertelt dat hij de rook zag en maar eens ging kijken waar die vandaan kwam. ,,Toen moest ik naar buiten. Ik was nog aangekleed, maar veel dames moesten in nachtpon de straat op.'' Buiten waren er wel dekens voor de mensen.

De hulpdiensten waren in grote getale uitgerukt naar Doorn. Veertien ambulances en twee traumahelikopters haastten zich naar Doorn. De Veiligheidsregio Utrecht meldde meteen dat het onduidelijk was of deze ook echt allemaal nodig zouden zijn. Uiteindelijk is één persoon naar het ziekenhuis gebracht ter controle, na het inademen van rook. Verder was iedereen ongedeerd.

Volledig scherm
Drie appartementen zijn uitgebrand of beschadigd. © AD

Storing

Aanvankelijk werd gezegd dat een elektrisch malheur de oorzaak van de brand was, zoals storing in een lamp. Later werd dat weer in twijfel getrokken. Verder onderzoek moet nu uitwijzen wat de oorzaak was. 

Duidelijk te zien was wel dat van de aanleunwoningen drie appartementen boven elkaar met het vuur te maken hebben gehad. Het lijkt er daarom op dat de brand op de begane grond is begonnen. 

Rond middernacht was er nog een groot overleg,  van de uitkomst werd ook de aanwezige burgemeester Naafs op de hoogte gebracht. Er is onder meer bekeken waar de vijftig tot zestig ontruimde bewoners de nacht door kunnen brengen. Duidelijk is dat de bewoners van de vleugel waar de brand heeft gewoed, niet meer terug kunnen. Zij zijn in leegstaande kamers van Beatrix opgevangen, in het militair revalidatiecentrum aan de overkant, of bij familie thuis.

Volledig scherm
De panden zijn vannacht dichtgetimmerd © AD

Ramen open

Donderdagochtend staan alle ramen van het gebouw open om het gebouw te kunnen laten luchten. Buiten, bij het centrale gedeelte van woonzorgcentrum Beatrix zitten mensen koffie te drinken. Zo te zien hebben ze de hele nacht doorgewerkt. De getroffen woningen zijn inmiddels dichtgetimmerd.

Volledig scherm
Het pand waar de brand uitbrak, gezien vanaf de Driebergsestraatweg © Google Maps
 1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
  Agenda

  Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

  Circus Diedom viert het tienjarig bestaan met een circusact in de Dom. Vandaag kunnen bezoekers met de circusdirecteur mee op reis door de Dom. Onderweg zullen er verschillende optredens plaatsvinden in de ruimtes van de Domtoren. Circus Diedom geeft circusles aan kinderen van alle leeftijden. Ze leren er ballopen, jongleren en hangen aan de trapeze. De voorstellingen in de Dom starten om 17.00 uur en om 18.30 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via de website van de Domtoren.
 2. Lisa verloor haar ouders bij de MH17-ramp: ‘Ik haal kracht uit liefdevolle herinneringen’
  indebuurt

  Lisa verloor haar ouders bij de MH17-ramp: ‘Ik haal kracht uit liefdevol­le herinnerin­gen’

  17 juli 2014: de dag waarop een vliegtuig met 298 mensen werd neergeschoten boven een conflictgebied in Oekraïne. Een gitzwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis, want het overgrote deel van de passagiers was Nederlands. Voor de Utrechtse Lisa Kroon kwam deze gruwelijke gebeurtenis heel dichtbij: haar ouders waren aan boord van het vliegtuig. Met Het Herinneringsboek en de website licht-puntjes.nl hoopt Kroon nu - vier jaar later - troost te bieden aan mensen die ook een dierbare zijn verloren.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht