Brand na blikseminslag in dak gebouw Nieuwegein

VideoDe bewoners van 21 appartementen aan de Waardijnburg in Nieuwegein moeten voorlopig traplopen naar hun woning. De lift die vanmiddag werd getroffen door de bliksem is voorlopig uitgeschakeld.

De bliksem sloeg vrijdagmiddag kort na één uur in het motorhuis van de lift op het dak van het appartementencomplex. Monteurs stelden later in de middag vast dat er een flinke reparatie nodig is. Het is nog onbekend hoe lang die gaat duren.

De brandweer had het vuur in het motorcompartiment van de lift en de spouwmuur snel onder controle. Daarbij maakte ze gebruik van een zogeheten cobra cutter, een instrument om onder zeer hoger druk water te spuiten.

De bewoners van de bovenste etages moesten hun huizen verlaten en werden zo’n anderhalf uur opgevangen in winkels van het ondergelegen winkelcentrum Muntplein. De schade in de huizen bleek later in de middag mee te vallen. Bij een enkele woning bleken de zekeringen doorgeslagen.

Bewoners Ans en Wim Tielen schrokken zich een ongeluk door de enorme knal die de inslag teweegbracht. ,,Direct daarna rook het branderig in huis, zo’n elektrische lucht’’, aldus Tielen. De Tielens werden door buren vrijwel meteen gemaand hun woning te verlaten.

De ontruiming van het complex verliep ordelijk. Bewoner Daniël Bosman, die op de derde verdieping direct naast de getroffen lift woont, hielp een minder mobiele buurman naar beneden te komen. De lift was uiteraard niet meer bruikbaar. Bosman zegt nog geen idee te hebben van de schade, maar hoopt dat het meevalt.

Rolstoel

Rijwielhandelaar Arie Liefhebber snelde meteen na de inslag naar boven om hulp te verlenen. Hij hielp onder anderen een bewoner in een rolstoel via de trap te evacueren. Hij vertelt vuur gezien te hebben in de ruimte boven de lift, waar de motor is ondergebracht.

De lift is voorlopig buiten gebruik, weet voorzitter van de Vereniging van Eigenaren Jan van Hattem. ,,De bewoner in de rolstoel brengen we met vereende krachten weer boven’’, verzekert hij.

Volledig scherm
De brandweer zet de zogeheten cobra cutter in. © Koen Laureij
Volledig scherm
Een bewoner wordt in zijn rolstoel geëvacueerd. © Koen Laureij
Volledig scherm
De brandweer is ter plaatse aan het Muntplein in Nieuwegein. © Koen Laureij

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht