Volledig scherm
Het Utrechtse korps kwam in Maarssen blussen © Michiel van Beers

Burgemeester ontstemd over optreden brandweer

UpdateDe brandweer in Maarssen-Dorp had eerder deze week bij een woningbrand nooit opgeroepen mogen worden omdat duidelijk was dat deze vrijwillige brandweerpost onderbezet was. Dat zegt burgemeester Marc Witteman van de gemeente Stichtse Vecht.

De vrijwillige brandweer in Maarssen was door onderbezetting niet in staat om uit te rukken naar de brand in de woning aan de Strick van Linschotenstraat. Daardoor werd het korps uit de Schepenbuurt in Utrecht-Noord opgeroepen. Maar volgens Witteman (PvdA) had dat al direct moeten gebeuren, omdat duidelijk was dat de vrijwilligers niet voldoende mankracht had.

,,Het is onacceptabel dat er een post is gealarmeerd waarvan men wist of had kunnen weten dat deze niet de bezetting had om te kunnen uitrukken. Voor mij is dat echt onacceptabel", aldus de burgemeester.

Hoewel de brandweer uit Utrecht binnen de vastgestelde normen ter plaatse was is er volgens Witteman kostbare tijd verloren gegaan. De brand werd vrij snel geblust door de Utrechters, maar de bewoners kunnen voorlopig hun huis niet in omdat dat grondig gereinigd moet worden. Witteman: ,,Daarom heb ik de leidinggevenden van de Veiligheids Regio Utrecht (VRU) ook hierop aangesproken. Ik wil weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. En nog belangrijker is hoe we dit in de toekomst kunnen veranderen.''

Quote

Ik wil weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. En nog belangrij­ker is hoe we dit in de toekomst kunnen veranderen

Burgemeester Marc Witteman

Volgens de burgemeester  is het al langer duidelijk dat de zeven vrijwillige brandweerposten in zijn gemeente lijden onder onderbezetting. ,,Dat is op zich ook geen probleem, want er is altijd wel een post die kan uitrijden. Maar dan moet wel duidelijk zijn welke posten wel kunnen uitrukken en welke niet."

Witteman zou ook graag het gebrek aan vrijwilligers willen aanpakken. ,,Dat is natuurlijk een taak voor de VRU, maar ook ik vind het erg belangrijk. Er zijn natuurlijk veel vrijwilligers bij de brandweer, maar overdag zijn ze lang niet altijd in de buurt van de kazerne als er uitgerukt moet worden."

Eerder op de dag zei VRU-woordvoerder Diana van den Berg dat de problemen meevallen. ,,Incidenteel kan het voorkomen dat een post niet operationeel is. Gelukkig komt dit niet vaak voor." Brandweerkorpsen kampen al  jaren met een teruglopend aantal vrijwilligers. Mensen die graag in hun eigen dorp of stad dienstbaar willen zijn via het brandweerkorps, worden door de schaalvergroting van de korpsen steeds vaker naar naburige dorpen gestuurd waar ze geen binding mee hebben. Daardoor haken vrijwilligers af. 

Pieper
Ook vinden werkgevers  het steeds minder vanzelfsprekend dat medewerkers die vrijwilliger zijn bij de brandweer hun werk uit hun handen laten vallen als hun pieper afgaat. Vaak werken mensen zo ver buiten hun eigen regio dat zij niet snel kunnen uitrukken. Witteman hoopt daarin iets te kunnen betekenen. ,,Ik ga graag met werkgevers in gesprek om te kijken of zij flexibeler kunnen zijn. Dat zou voor iedereen goed zijn.''

Brandweerkorpsen kampen al vele jaren met een teruglopend aantal vrijwilligers. Mensen die graag in hun eigen dorp of stad dienstbaar willen zijn via het brandweerkorps, worden door de schaalvergroting van de korpsen steeds vaker naar naburige dorpen gestuurd waar ze geen binding mee hebben. Daardoor haken vrijwilligers af.

Ook vinden werkgevers het steeds minder vanzelfsprekend dat medewerkers die vrijwilliger zijn bij de brandweer hun werk uit hun handen laten vallen als hun pieper afgaat. Vaak werden mensen zo ver buiten hun eigen  regio dat zij niet snel kunnen uitrukken.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht