Volledig scherm
Rabobankdirecteuren bekijken de eerste ingerichte verdiepingen van de Verrekijker. FOTO SHODY CAREMAN

Brandstichter kansloos in de Utrechtse 'Verrekijker'

Vriendelijke receptionistes ontvangen bezoekers in de hal, maar om de hoek zit een groepje kleerkasten standby. Na de brandenreeks wordt het nieuwe hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht bewaakt alsof er net als vroeger een kluis vol geld en goud is te verdedigen.

Dat meldt het AD.

Gisteren werd het bankgebouw geopend door de directies van de 141 zelfstandige Rabobanken. De Verrekijker is het gebouw in de volksmond gaan heten en de bank heeft die naam overgenomen.

Een andere bijnaam is de Vuurtoren, met verwijzing naar de brandstichtingen. Vier keer brak er brand uit. Voor het eerst in juni vorig jaar op de bovenste verdiepingen, de technische ruimte, van de torens. Die uitslaande brand was verwoestend. Van de techniek bleef alleen verwrongen staal over. Het bluswater stond honderd meter lager in de hal. Daarna waren er nog drie kleinere brandjes. In februari meldde zich een actiegroep 'Samenzwering van de Vuurcellen' en eiste de verantwoordelijkheid op voor de brandjes. Daarna bleef het stil.

'De politie zoekt de daders,' zegt Piet van Schijndel van de Raad van Bestuur. En die terroristische organisatie die de branden claimde doet hij af als 'absolute flauwekul' en 'bangmakerij'.

Als een van de beveiligers een brandstichter niet in de kraag vat, dan zorgen de ongeveer 20.000 sprinklers in de toren er wel voor dat er geen brand ontstaat.

Door de grote brand vorig jaar is de Rabotoren een jaar later klaar dan gepland.

Lees meer in het AD/UN

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht