Volledig scherm
De brand in het appartementencomplex in Veenendaal op archiefbeeld. © AS Media

Brandstichting in eigen flat kan verslaafde Veenendaler twee jaar cel kosten

Stak hij bewust zijn woning in brand of was het een ongeluk met een brandende sigaret? De 28-jarige Sven V. uit Veenendaal zei dinsdag voor de rechtbank in Utrecht dat het geen opzet was. Het OM eist echter twee jaar cel voor brandstichting in zijn woning aan de Terp in Veenendaal.

Het was een levensgevaarlijke brand, voegde de officier van justitie daaraan toe. De Veenendaler zelf vertelde in de rechtbank dat hij onder invloed was van alcohol, kalmerende middelen en cocaïne. Hij is die dag op de bank in slaap gevallen met een brandende sigaret, toen hij zijn aquarium wilde schoonmaken. Opeens stond zijn huis in brand, zei de verdachte.

Op het moment van de brand sliep de broer van de Veenendaler met zijn vriendin in de woning. Zij vluchtten naar buiten. Zij zagen de verdachte opnieuw naar binnen hollen. Zij waren ervan overtuigd dat hij zelfmoord wilde plegen.

De Veenendaler ontkent. Hij houdt vol dat hij naar binnen ging om zijn kat te redden uit het brandende huis. Zijn familie heeft hem verkeerd begrepen. 

Dieselolie

De brand was zo ernstig dat de bewoner van de derde verdieping met een hoogwerker uit zijn woning moest worden gehaald. Volgens het technisch rapport waren er twee brandhaarden in de woning. De brand moet zijn aangestoken volgens de deskundigen van de politie. Onder de vloer is dieselolie gevonden.

De Veenendaler is volgens de hulpverlening verslaafd aan alcohol, coke, gokken en kalmeringsmiddelen. V. blijft ervan overtuigd dat hij alle problemen in zijn leven zelf kan oplossen. Hij wil geen hulp.

Verzonnen

De officier van justitie ziet veel onwaarschijnlijkheden in de verklaring van de Veenendaler. Zij gelooft niet dat hij midden in de nacht zijn aquarium gaat schoonmaken. De Veenendaler wilde daar niet meer op antwoorden. De verdachte heeft na de brand een verhaal verzonnen, vindt het OM.

Advocaat Aart van Voorthuizen vroeg vrijspraak. De advocaat betoogt dat de familieleden de verdachte verkeerd hebben verstaan. De oorzaak van de brand is niet duidelijk en er is geen bewijs dat de Veenendaler deze brand heeft gesticht, zegt zijn advocaat.

De uitspraak is op 26 november.

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht