Brandweer redt jonge ree van verdrinkingsdood dankzij oplettende schipper

De brandweer in Nigtevecht heeft een jonge ree van de verdrinkingsdood gered. Het dier spartelde al een tijdje in het Amsterdam-Rijnkanaal bij de Kanaaldijk Oost. Een schipper zag hem en waarschuwde de brandweer. 

Volledig scherm
De brandweer wist de ree op tijd op het Amsterdam-Rijnkanaal te halen. © Vrijwillige brandweer, Sleutel2000

Samen met een aantal collega’s haastte Dominic van den Broek van de vrijwillige brandweer zich naar de plek van de melding. ,,Ik was net wakker. Voor de zekerheid heb ik ook maar een brandweerauto gevraagd.” De ree bleek niet op eigen kracht op de kant te kunnen klimmen. Van den Broek liet een duikteam en een boot komen. ,,De schipper die de noodsituatie had gemeld, was ook al gestopt met varen en heeft geholpen het dier op de kant te trekken.”

Opvallend is dat de ree vlak bij een pas aangelegde fauna-oversteekplaats zwom, maar deze niet heeft kunnen vinden. ,,De meeste dieren vinden de oversteekplaats wel, maar soms gaat het fout. Zeker bij hele jonge dieren, zoals deze ree. Die belanden soms dan in het water”, aldus Van den Broek.

De ree was al een behoorlijke tijd aan het zwemmen en  volgens Van den Broek helemaal uitgeput. ,,We hebben het dier in de brandweerauto getild en het een uurtje laten bijkomen.” Intussen probeerden Van den Broek en zijn collega’s verschillende dierenopvanglocaties te bereiken. ,,Er zijn bijna geen locaties meer die aan wildopvang doen, dus ook dit reetje konden we nergens kwijt. Uiteindelijk hebben we het dier zelf maar weer uitgezet.”

Volledig scherm
De jonge ree kon als snel weer worden vrijgelaten. © Vrijwillige brandweer, Sleutel2000

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht