Brandweerman zag adres in Werkhoven en dacht meteen ‘nee he, niet weer’

videoBij een zeer grote brand aan de Hollendewagenweg in Werkhoven zijn vannacht 50 dieren om het leven gekomen. De eigenaar van het terrein ontsnapte aan de dood. Het is al de derde brand in een maand tijd op de boerderij.

Om 04.18 uur vannacht gaat de pieper van officier van dienst Jan Linnebank. ,,Ik zag het adres en dacht direct: het zal toch niet gebeuren.” Maar al snel blijkt het opnieuw op dezelfde plek raak. Naast de twee al aanrijdende brandweerauto’s roept hij direct nog twee auto’s op. 

Quote

Ik zag het adres en dacht direct: het zal toch niet gebeuren

Brandweerman Jan Linnebank

Binnen tien minuten is Linnebank ter plaatse en ziet hij de vlammen uit het dak slaan. ,,De vlammen waren er al van achter naar voren. Aan die loods was niets meer te redden.” Ook het kantoorgedeelte van de loods gaat in vlammen op. ,,Het is zo verschrikkelijk hard gegaan.” De vijftig koeien en stieren waren volgens Linnebank al dood toen de brandweer arriveerde. ,,Dat hebben we gezien.”

Alles is er in de nacht op gericht om overslag van het vuur naar het woonhuis te voorkomen. En dat lukt ook. Wel is de brandweer met behulp van groot materiaal nog bezig met het uit elkaar trekken van smeulende resten en ook hooibalen, om te voorkomen dat het vuur weer oplaait. De rook die nog vrijkomt van de brand en over Werkhoven trekt zorgt voor overlast.

Voor vragen over de toedracht en oorzaak van de brand verwijst de brandweer direct door naar de politie. Die doet onderzoek naar mogelijke brandstichting. Ondertussen kennen mensen die aanwezig waren rondom de brandhaard geen twijfel: dit is aangestoken, klinkt het.

Bewaking

Rondom de boerderij zou sinds de vorige brand bewaking aanwezig geweest zijn, net zoals rond andere panden die de getroffen agrariër bezit in de omgeving. Maar sinds afgelopen vrijdag was die bewaking niet meer gezien door de buurt.

Boven het kantoorgedeelte van de loods was ook plek om te slapen. Hier verbleef de eigenaar van de boerderij met schuren en loodsen toen de brand uitbrak. Hij kon op tijd wegkomen en werd ter plekke nagekeken door ambulancepersoneel. Een vrouw en kinderen verbleven in de naastgelegen woning, die gespaard bleef.

De getroffen agrariër staat in de buurt bekend als vriendelijke buurman maar wel een die erg op zichzelf is. Rondom het gespaard gebleven woonhuis is het vanmorgen een komen en gaan van mensen, waarbij ook tranen vloeien.

Volledig scherm
De schade is groot © Koen Laureij
Volledig scherm
Bij een boerderij in Werkhoven is voor de derde keer in korte tijd brand uitgebroken. © ANP

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht