Volledig scherm
Braakliggend terrein aan de Karolingersweg in Wijk bij Duurstede © Google Maps

Brede School in De Heul Wijk bij Duurstede waarschijnlijk van de baan door gebrek aan ruimte

De Brede School in de wijk De Heul in Wijk bij Duurstede is waarschijnlijk van de baan. Er is te weinig ruimte voor de combinatie van de openbare basisschool De Werkschuit en de christelijke basisschool De Wegwijzer, met ook nog gezamenlijke kinderopvang en een gymnastieklokaal. De Brede School zou aanvankelijk komen op de plek waar de Sint Jozefschool aan de Karolingersweg  heeft gestaan. 

Of de Brede School van De Wegwijzer en De Werkschuit daarmee ook definitief van de baan is, is nog onzeker. Tot 1 december krijgen de besturen van deze scholen de tijd om het eens te worden over een gezamenlijk voorstel. Onderwijswethouder Wil Kosterman (GroenLinks): ,,De plek is te klein. Het is aan de besturen om met een plan te komen. Wij stellen als voorwaarde dat de schoolbesturen instemmen met de invulling van de brede school. Op mijn verzoek doen de besturen nu nog één ultieme poging om tot een gezamenlijk gedragen voorstel te komen.’' Eerder hadden de besturen tot 1 maart de tijd gekregen. Maar zij lieten Kosterman weten dat zij het onderling niet eens konden worden.

In het Integraal Huisvestingsplan van de gemeente staat dat er in de Brede school De Heul twee scholen komen: De Wegwijzer en De Werkschuit. Daar waar de Jozefschool gestaan heeft, heeft al een onderwijsbestemming. Een ander voordeel: zo zou er een goede verdeling van scholen over de verschillende wijken ontstaan. Maar De Wegwijzer is na het opheffen van de christelijke basisschool De Klimop sterk gegroeid. De school telt 471 leerlingen. Ook wordt het door die Brede School te druk op de Karolingersweg, aangezien het ook de bedoeling is dat supermarkt Lidl verhuist naar het braak liggende terrein naast de Vikinghal.

Verre van ideaal

Directeur Aart Molendijk van De Wegwijzer zegt te snakken naar een nieuw gebouw. „We zitten nu op drie locaties. Dat is verre van ideaal. Veel beter is het om met onder- en bovenbouw in één gebouw te zitten. Met ook nog kinderopvang erbij. Dan kunnen de ouders hun kinderen op dezelfde plek ophalen waar ze hen ‘s morgens gebracht hebben.” Het gebouw van De Wegwijzer dat dateert uit 1973, is volgens Molendijk ‘op’. ,,Dat geldt ook voor De Werkschuit. Wij hebben behoefte aan de datum waarop de nieuwe school er staat.”

Bestuursvoorzitter Carl Altena van het christelijk onderwijs: ,,We houden niet vast aan de locatie in De Heul. We zijn mobiel. Als het ideaal van een Brede School niet mogelijk is, gaan we onderzoeken om gescheiden op te trekken.” En zijn collega van het openbaar onderwijs Henny Sikken: ,,Het is in ons beider belang er gezamenlijk uit te komen.” Wethouder Kosterman is benieuwd of dat lukt. ,,Zij moeten met een plan komen. Als gemeente hebben wij een taak om scholen te huisvesten. We moeten nieuw bouwen als een school op instorten staat. Dat is niet het geval. We kunnen nu nog alle kanten uit. Dat zou ook kunnen betekenen dat er in het uiterste geval niets gebeurt.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfanaten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfana­ten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    In iedere bocht langs de route staan ze. Telefoons en cameraatjes in de aanslag, erachter een gefronst gezicht dat in opperste concentratie het ultieme beeld probeert te schieten. Wie denkt dat het een bijzondere bolide is waar ze op wachten zit er ver naast: het is de eerste, met publiek gevulde Tram 22, ofwel de Uithofijn. Tientallen geïnteresseerden konden vandaag gratis een ritje meerijden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht