Volledig scherm
Wethouder Frank Meurs in de Vianense wijk Hoef en Haag met op de achtergrond de Brink, waar hij de nieuwe school voor deze wijk en voor Hagestein wil laten bouwen. © William Hoogteyling

Breed protest tegen school in nieuwbouwwijk Vianen

De nieuw te bouwen basisschool voor kinderen uit Hagestein en uit de nieuwe wijk Hoef en Haag in Vianen moet op de Brink komen, in het centrum van de nieuwbouw. Wethouder Frank Meurs van Vianen houdt voet bij stuk, ondanks tegenwerpingen van diverse partijen.

Veel inwoners van Hagestein, de raadsfracties van CDA, ChristenUnie, D66 en PvdA, het schoolbestuur en de medezeggenschapsraad van de Meester Vosschool in Hagestein zien niets in het plan. Zij voelen veel meer voor een nieuw, duurzaam, multifunctioneel onderwijsgebouw op het zogenoemde Kasteelterrein, tussen het oude en nieuwe woondorp in. De gemeenteraad beslist erover op 4 juli.

Ondertussen heeft Stichting Hartenkreet Hagestein, een initiatief van enkele ouders van de Meester Vosschool, een petitie online geplaatst. De groep hoopt op deze manier meer medestanders te vinden, zodat het voorstel niet doorgaat.

Stichting Hartenkreet

Barbara Cozijnsen van Stichting Hartenkreet vraagt zich af waarom alles ineens zo snel moet. Ze benadrukt dat er drie lokalen leegstaan op de Meester Vosschool en dat de kinderen van de eerste bewoners van Hoef en Haag daar voorlopig makkelijk terechtkunnen. 

Daarbij komt dat kinderen uit Vianen die naar Hoef en Haag verhuisd zijn, over het algemeen de school afmaken in Vianen. „Dat onze dorpsschool op termijn weg moet, daar staan we net als het schoolbestuur volledig achter. Ons is wel de belofte gedaan dat er een nieuwe school zou komen die Hagestein en de nieuwbouwwijk zou verbinden. Dat vinden we nog steeds een mooie gedachte, een duurzame school tussen de nieuwbouw en Hagestein in.”

Akkoordje

Het lijkt er volgens enkele betrokkenen op dat bouwers en aannemers met de gemeente een akkoordje hebben om niet op het Kasteelterrein te bouwen, maar wel op de Brink. Iets wat de wethouder uitdrukkelijk bestrijdt. Wel zegt Meurs dat de kans op planschade groot is als op het Kasteelterrein een school verrijst en dat dit meespeelt.

Als oplossing voor het probleem dat de nog te bouwen nieuwe school op de Brink snel te klein zal zijn, is in het collegevoorstel opgenomen dat op de plek waar nu de Hagesteinse Meester Vosschool staat, vanaf 2023 weer een nieuwe school neergezet wordt. Tegenstanders vinden twee gebouwen niet duurzaam en ook zonde van het geld. Zij pleiten daarom voor een multifunctioneel onderwijsgebouw op het Kasteelterrein, tussen Hagestein en Hoef en Haag in.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht