Breukelen plaatst ‘gevoelige paaltjes’ weer terug bij brug over Vecht

VideoDe paaltjes die afgelopen weekeinde door onbekende daders uit de grond werden gerukt tussen de Brugstraat en het Zandpad in Breukelen, keren daar morgenochtend terug. Dat kondigt de gemeente Stichtse Vecht aan. Een rondgang langs omwonenden maakt  duidelijk dat de paaltjes een uitermate gevoelig onderwerp zijn in het dorp aan de Vecht. ,,Er is sprake van een hetze'', zegt een vrouw die pal naast de ophaalbrug woont. 

Dat er iets moet gebeuren om het verkeer te beteugelen in de smalle Brugstraat, daar is iedereen het in het fraaie dorp aan de Vecht wel over eens. Maar over de manier waaróp duidelijk niet. Omwonenden, winkeliers, de brugwachter; wie we er maandagmiddag ook op aanspreken; ze willen geen van allen met naam en toenaam in de krant. ,,Dit ligt zo gevoelig in het dorp”, zegt een eigenaresse van een kledingzaak in de Brugstraat. ,,Hier ga ik mijn vingers niet aan branden.”

De ophaalbrug over de Vecht vormt de enige verbinding tussen (het centrum van) Breukelen en het aan de overkant van de Vecht gelegen Zandpad. Al het verkeer wurmt zich door de smalle Brugstraat. ,,Dat zorgt voor gevaarlijke verkeerssituaties en conflicten”, zegt een oudere bewoner. ,,Je ziet hier heel vaak twee auto's met de neuzen tegen elkaar stil staan. Die weigeren dan allebei om een stukje naar achteren te rijden, zodat de ander kan passeren. Dat loopt nog wel eens uit de hand.” Daarnaast wordt er te hard gereden volgens veel omwonenden van de Brugstraat, die AD Utrechts Nieuwsblad spreekt.

Betonblokken

Om met name het zware verkeer, vrachtauto’s en tractoren, te weren uit de Brugstraat, startte de gemeente zes weken geleden met een experiment met betonblokken in de straat. Die wegversmalling viel niet in goede aarde bij de bevolking en na protesten besloot de gemeente om de versmalling nu te verwezenlijken met het plaatsen van paaltjes aan weerszijden van de brug. Deze proef zou tot eind oktober lopen. Vrijdag werden ze geplaatst, maar zaterdagnacht waren er al twee – die aan de kant van het Zandpad – verdwenen. De brugwachter laat maandagmiddag zien dat één van de paaltjes in de Vecht ligt. Door het water kun je inderdaad een roodwit paaltje zien schitteren op de bodem van de rivier.

Een bewoonster van de Brugstraat spreekt haar afschuw uit over het ontmantelen van de paaltjes. De vrouw is naar eigen zeggen acht jaar actief geweest om de Brugstraat veiliger te maken, maar ze heeft de strijd opgegeven. ,,Ik zeg u; hier is sprake van een hetze.” Ook haar overbuurvrouw maakt meteen duidelijk niet in het openbaar te willen reageren. ,,Ligt te gevoelig.” Hetzelfde antwoord krijgen we van de brugwachter en tal van winkeliers in de straat. ,,Laat ik één ding zeggen”, reageert de eigenaresse van de modezaak. ,,Verkeerslichten aan beide kanten zouden al een hoop oplossen. Een tweede brug natuurlijk ook, maar die is er niet.”

Gewoon doorgaan

Ondertussen laat verantwoordelijk wethouder Jeroen Willem Klomps weten gewoon door te gaan met de verkeersproef. ,,Ik vind het volstrekt onacceptabel dat mensen aan andermans spullen zitten, die ook nog eens uit gemeenschapsgeld worden betaald. Gemeente Stichtse Vecht heeft uiteraard aangifte van diefstal gedaan. De politie bestudeert momenteel de camerabeelden. Morgenochtend worden er opnieuw paaltjes geplaatst, zodat we de proef weer kunnen vervolgen.”

Deze opstelling met paaltjes blijft tot begin oktober staan. De resultaten van de proef worden uiterlijk medio oktober tijdens een bijeenkomst met bewoners en belanghebbenden gedeeld. Hun inbreng wordt meegenomen in de definitieve besluitvorming. 

Een bewoner, die zoals te verwachten niet zijn naam wil noemen, denkt dat de nieuwe paaltjes opnieuw geen lang leven zijn beschoren. ,,Die liggen een dag later alweer in de Vecht. Let op mijn woorden.”

Volledig scherm
De betwiste paaltjes aan de Brugstraat in Breukelen. © Ruud Voest

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht