Volledig scherm
Tim in 't Veld met zijn bril die gezichten herkent. Het witte doosje op zijn schouder is een geluidsapparaat dat de naam van de persoon uitspreekt die 'gezien' wordt. © Ruud Voest

Bril van blinde Tim zegt wie voor je staat

Hoe herken je iemand als je niet kan zien? De Utrechtse student Tim in 't Veld bedacht een bril die gezichten kan onthouden en bij een volgende ontmoeting vertelt wie die persoon is.

Quote

Uiteinde­lijk moet alle apparatuur in de bril zelf zitten, zodat je zonder extra bagage de deur uit kan. Deze versie is alleen bedoeld om te laten zien dat het idee werkt.

Student Business Informatics Tim in 't Veld

'Hey Tim.' Zo'n begroeting met gezicht erbij is meestal genoeg om te weten wie je voor je hebt. Maar voor blinde mensen is het een stuk lastiger, vooral als door lawaai op de achtergrond de stem niet goed te horen is.

Student Business Informatics Tim in 't Veld (26), zelf visueel beperkt, ontwierp de FaceSpeaker. Bedoeld om makkelijker mensen te kunnen onderscheiden in een groep of om bekenden te herkennen. Niet alleen mensen met een visuele beperking kunnen baat hebben bij de Face­Speaker, ook voor mensen met beginnende alzheimer kan het systeem een uitkomst zijn.

In de poten van de bril zitten een microfoon en camera verstopt. Een grote tabletcomputer verwerkt de beelden en een sigarenkistje houdt alle elektronica bij elkaar. ,,Aan het design moet nog wel wat gesleuteld worden,'' geeft uitvinder In 't Veld direct toe.
De apparatuur slaat de gegevens van de eerste ontmoeting op, de volgende keer roept de FaceSpeaker de naam van de weer waargenomen persoon.

Extra bagage
Veel van de apparatuur die hij gebruikt, bestond al. Het programma dat gezichten herkent, heeft hij wel zelf ontwikkeld. ,,Uiteindelijk moet alle apparatuur in de bril zelf zitten, zodat je zonder extra bagage de deur uit kan. Deze versie is alleen bedoeld om te laten zien dat het idee werkt."  

Voor het onderzoek dat hij voor zijn uitvinding deed, was In 't Veld genomineerd voor de Student Research Awards. De concurrentie betrof 68 anderen genomineerden. Deze week eindigde hij in de top 5. ,,Ik ben erg blij met het resultaat. Ik had een plek op het podium en minister Bussemaker van Onderwijs was aanwezig. Zij heeft mijn uitvinding gezien, dat vind ik heel tof."

Beurs van Google
Eerder won hij voor zijn idee al een beurs van Google voor innovatieve studenten met een beperking. Het bijbehorende geldbedrag gebruikte hij om de FaceSpeaker verder te ontwikkelen.

Ondertussen denkt hij na over een nieuw project:  manieren waarop een verkeerssituatie duidelijk kan worden . ,,Bijvoorbeeld door beeld om te zetten in geluid. Als dat lukt, biedt dat mogelijkheden voor mensen met een visuele beperking. Dan kunnen blinde mensen straks  wellicht zelfstandig fietsen."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht