‘Brommers kiek’n’ bij Ko uit Kockengen: achter elke oldtimer een verhaal

Video„Zie je die Sparta staan? Die heb ik bij een boer in Kamerik uit een hooiberg getrokken. Stof eraf, benzine erin en hij startte. Dat ding had twintig jaar stilgestaan!” Ko van Oostrum (69) heeft bij elk van zijn veertien oldtimer-brommertjes een verhaal.

Quote

Studenten reden op een Tomos, boeren op een Sparta of Zündapp en nozems met hun vetkuiven op een Batavus Whippet

De ruime zolder boven zijn garage is ingericht als brommermuseum. Met de Kockenees als gids en directeur, maar bovenal verhalenverteller. De liefde voor de brommer zat er al vroeg in bij Ko. Een klein litteken onder zijn neus is daar de stille getuige van. „Op mijn 15e – eigenlijk mocht ik nog geen brommer rijden – ging ik op sollicitatiegesprek bij automobielbedrijf Van Dijk in Harmelen. Op mijn Eysink, een brommer van Nederlandse makelij. Ik werd aangenomen – en ben er nooit meer weggegaan – maar terug naar huis knalde ik bij Van Dijk tegen een hoop stenen aan. Brommer in de prak en ik met bebloed hoofd daar weer aangeklopt. Lekkere binnenkomer.”

De Eysink die nu op de zolderruimte staat, is precies dezelfde als die van toen. Van Oostrum: „Daar richt ik mijn verzameling op. Als ik een brommer aanschaf moet ie uit 1963 komen. Het jaar dat ik mijn eerste brommer in de prak reed.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht