Volledig scherm
Biba Schoenmaker. © Shody Careman

Broodfonds als alternatief voor dure verzekering ZZP'er

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is voor zelfstandig ondernemers vaak peperduur. Tien jaar geleden ontstond in Utrecht het alternatief: het broodfonds. Groepjes van enkele tientallen ondernemers sparen inmiddels maandelijks een bescheiden bedrag om elkaar in geval van ziekte bij te staan. Intussen heeft de formule zich over Nederland verspreid.

,,Er is heel veel potentieel,'' zegt één van de initiatiefnemers van het eerste uur, de Utrechtse sociaal econoom Biba Schoenmaker. ,,Nederland telt meer dan een miljoen zelfstandigen, waarvan tweederde geen arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft. Velen vinden de premie niet te betalen, de uitkering is niet transparant en ze hebben geen zeggenschap.''

Dat waren de uitgangspunten voor onze oplossing die uiteindelijk leidde tot het eerste broodfonds, zodat ze niet acuut in de problemen komen al hun inkomen wegvalt.''

De meeste fondsen tellen zo'n veertig deelnemers, een schaalgrootte die nodig is om goed te kunnen werken en het persoonlijk karakter in stand te houden. De deelnemers kiezen elk een verzekerd inkomen van 750 tot 2500 euro per maand en reserveren maandelijks enkele tientjes al naar gelang de hoogte van het bedrag.

Maximaal twee jaar
Wie voor 1000 euro kiest, betaalt 45 euro per maand, bij 2000 euro het dubbele. Dat wordt op een persoonlijke rekening bij het fonds gestort, maar blijft eigendom van de deelnemer. Wie ziek wordt, ontvangt van alle andere deelnemers vanaf hun persoonlijke rekeningen het verzekerde bedrag, gedurende maximaal twee jaar.

Wie uit het broodfonds stapt, krijgt het saldo op de rekening weer terug. De maandelijkse inleg staat in geen verhouding tot de premies die veel verzekeraars in rekening brengen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering die vaak tot vijf- a zeshonderd euro of nog hoger kan oplopen.

Overhead
Het broodfonds kan met minder inleg toe door de lage overheadkosten en de fiscale voordelen. Ook speelt mee dat ondernemers van nature een laag ziekteverzuim hebben.

De vrees dat een langdurig zieke collega de spaarpot leegtrekt, is de afgelopen tien jaar ongegrond gebleken, zegt Schoenmaker. ,,Geen enkele ondernemer blijft langer ziek dan strikt nodig is. Anders loopt hij klanten mis of lopen opdrachtgevers weg. Iets langer ziek zijn dan strikt nodig, dat doe je misschien bij de verzekeraar aan wie je jarenlang heel veel premie hebt betaald, maar niet bij een broodfonds,'' verzekert ze.

,,Je ziet ook op je rekening wie er allemaal hun bijdrage aan jou uitbetalen. Ook dat is een prikkel er niet onnodig gebruik van te maken. Anderzijds zijn er ook voorbeelden van fondsen waarin een deelnemer die er eigenlijk doorheen zit, juist wordt aangemoedigd er gebruik van te maken. Het ziet er naar uit dat we binnenkort voor het eerst gaan meemaken dat iemand de maximale termijn van twee jaar uitloopt, maar verreweg de meeste mensen zijn na een paar maanden weer aan de slag.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht