Volledig scherm
Het buitenbad nog in gebruik in 2012. © Ricardo Smit

Buitenbad in Houten pas open in 2019

Deze zomer kan er nog niet worden gezwommen in het buitenbad van zwembad De Wetering in Houten. Het bad kan volgens burgemeester en wethouders pas in het voorjaar van 2019 weer open. 

Dat schrijft het dagelijks gemeentebestuur aan de leden van de Houtense gemeenteraad. Het buitenbad werd in crisistijd, enkele jaren geleden, gesloten vanwege bezuinigingen. 

Volledig scherm
Burgemeester De Jong van Houten nam twee jaar geleden 1.100 handtekeningen in ontvangst voor heropening van het buitenbad van De Wetering in Houten. © Abel van Polanen Petel

Houtenaren José de Kruif en Arinka Linders begonnen later een actie tegen dit besluit. Zij haalden ruim 1.100 handtekeningen op van mensen die net als zij vonden dat het bad weer open moet gaan. Ondanks steun van oppositiepartijen zorgden die handtekeningen er niet voor dat een meerderheid van de gemeenteraad besloot het bad te heropenen. 

Eerst moest er een nieuwe aanbesteding worden gedaan, met mogelijk een nieuwe exploitant voor het bad tot gevolg. In die aanbesteding moest blijken of het mogelijk zou zijn het buitenbad weer open te krijgen en tegelijkertijd de gewenste 2 ton bezuinigingen door te voeren. Toen dat het geval bleek, en Optisport het lopende contract kon verlengen, maakte wethouder Kees van Dalen bekend dat Houten zijn buitenbad weer terug kon krijgen.

Tegelijk is besloten De Wetering duurzamer te maken. Er wordt voor ongeveer een miljoen geïnvesteerd in het energiezuiniger maken van het zwembad. Met een serie technische maatregelen en aanpassingen kan het bad tot een kwart minder energie verbruiken. Op het dak worden ook nog eens vijfhonderd zonnepanelen geplaatst.

De werkzaamheden vinden gedurende de komende zomerperiode plaats. Dan is het bad helemaal gesloten en ook niet toegankelijk voor publiek. ,,Niet alleen vanwege ingrijpende werkzaamheden aan de installaties en het dak, maar ook vanwege de veiligheid van de bezoekers'', aldus b en w. Alles bij elkaar opgeteld, kan er pas in 2019 worden gezwommen in een gemoderniseerd en verduurzaamd De Wetering, inclusief opgeknapt buitenbad. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht