Volledig scherm
Een voorbeeld van een geveltuin in Utrecht. © Ruud Voest

‘Bunkerbomen’ en geveltuinen moeten hitte en wateroverlast in Nieuwegeinse wijk tegengaan

De gemeente Nieuwegein krijgt 175.000 euro van het Rijk om maatregelen tegen wateroverlast, hitte en droogte te nemen in Schansen-Noord in de wijk Fokkesteeg. 

Nieuwegein heeft in 2015 en 2018 tests uitgevoerd naar de kwetsbaarheid van wijken bij wateroverlast en hitte. Daaruit bleek dat Fokkesteeg een kwetsbare wijk is ‘met weinig groen en veel verharding’. Regent het een keer flink, dan is de kans op onderlopende straten groot. Blijft het juist lange tijd warm en droog, dan kan de hitte door het weinige groen in de buurt maar moeilijk ontsnappen.

Om dat tegen te gaan wil Nieuwegein het geld investeren in zowel het planten van bomen die veel water en hitte kunnen opnemen als de aanleg van geveltuintjes. 

,,Denk hierbij aan een en klimplant, stokroos of zonnebloem aan de gevel van een woning. De bewoners mogen zelf kiezen wat ze willen’’, geeft woordvoerder Pieter Doesburg namens de gemeente aan.  ,,Vooral als er weinig groen in de straat is, zijn geveltuinen een welkome aanvulling. Uit diverse onderzoeken blijkt dat een groene woonomgeving goed is voor de gezondheid. En door een geveltuin aan te leggen, kan het van de gevel afstromende regenwater in de grond wegzakken.’’

Bunkerbomen

Wat voor soort en hoeveel bomen er in de buurt worden geplant, kan de gemeente nog niet aangeven. ,,We weten wel dat het gaat om zogenoemde ‘bunkerbomen’”, zegt Doesburg. Dat zijn bomen die in een speciale bak geplant worden en daardoor makkelijker kunnen groeien in een omgeving met veel verharding. ,,Die constructie is geschikt voor alle boomsoorten en zorgt voor voldoende ruimte voor de boom om te groeien en regenwater op te nemen’’, zegt Doesburg. De gemeente wil de bomen en geveltuinen volgend jaar plaatsen.  

Naast Nieuwegein krijgen ook de gemeenten Utrecht, Zeist, Houten en Stichtse Vecht steun voor klimaatmaatregelen. Het Rijk trekt daar in totaal 802.000 euro voor uit.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht