Volledig scherm
© anp

Burgemeester in gesprek over coffeeshopbeleid

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen houdt volgende maand een gesprek om de mogelijke veranderingen in het coffeeshopbeleid van de gemeente Utrecht te bespreken.

Quote

Ik wil de ervaringen in deze steden betrekken in de discussie over (mogelijke aanpassin­gen in) de handha­vings­stra­te­gie

Burgemeester Jan van Zanen

De burgemeester schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat hij open staat voor een gesprek om het huidige coffeeshopbeleid te bespreken met de gemeenteraad. Daarbij zijn ook coffeeshophouders en gastsprekers welkom, schrijft de burgemeester.

Aanleiding voor de brief zijn vragen van Steven de Vries van GroenLinks en Anne-Marijke Podt van D66. Zij stelden vragen aan Van Zanen over het coffeeshopbeleid naar aanleiding van klachten van advocaten in deze krant. Zij zeiden dat het Utrechtse coffeeshopbeleid veel strenger is dan in andere (grote) steden.

Waarschuwing
De burgemeester schrijft nu dat hij de ervaringen van steden als Rotterdam en Haarlem wil meenemen. Daar krijgen coffeeshops, waarbij een grotere toegestane handelshoeveelheid (500 gram) wordt aangetroffen, een schriftelijke waarschuwing. Bij een tweede overtreding volgt een sluiting voor drie maanden. Pas bij een derde overtreding wordt de coffeeshop voor een halfjaar of een jaar gesloten. Utrecht is daarin strenger.

De genoemde steden houden er rekening mee dat het zogenaamde achterbeleid het coffeeshops moeilijk maakt. Coffeeshops mogen een handelsvoorraad van 500 gram hebben, maar dat is onvoldoende om te voldoen aan de dagelijkse vraag.

Ervaring
,,Ik wil de ervaringen in deze steden betrekken in de discussie over (mogelijke aanpassingen in) de handhavingsstrategie", schrijft Van Zanen. Volgens hem mag de veiligheid voor de buurt in elk geval niet in gevaar komen.

De gemeente Utrecht kent nu negen coffeeshops in de stad, maar de druk op deze shops is groot omdat de vraag veel groter is. Onlangs stonden coffeeshop Zanzi en de gemeente Utrecht voor de rechter. De coffeeshop werd in augustus 2015 gesloten door de burgemeester, nadat er in de woning boven de shop 14 kilo softdrugs werden aangetroffen. De exploitant gaf aan dat hij niet anders kon, omdat de vraag simpelweg te groot is. De rechter besloot dat Zanzi definitief dicht blijft.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht