Burgemeester laat demonstratie Pegida bij Utrechtse Ulu-moskee afbreken

UpdateDe Utrechtse burgemeester Van Zanen heeft een demonstratie van anti-Islambeweging Pegida, bij de Utrechtse Ulu-moskee in  Lombok, vrijdagavond laten afbreken. De burgemeester liet weten de veiligheid van de demonstranten en omstanders 'niet meer te kunnen garanderen'. Ze werden bekogeld door tegendemonstranten.

Leden van Pegida moesten zo snel mogelijk de bus in waarmee ze waren gekomen en zijn onder politie-escorte weggereden. De sfeer op de Kanaalstraat, vlak achter het plein, was na charges van politie te paard nog een tijd lang grimmig. Er werd door groepjes demonstranten met eieren, tomaten en vuurwerk gegooid . Een cameraman moest ontzet worden nadat hij werd belaagd door een groep demonstranten.

Volledig scherm
ME op het plein voor de Ulu-moskee. © Raymond de Jong

"Op advies van politie en gemeente heeft de burgemeester toen besloten de demonstratie af te gelasten, om verdere wanordelijkheden te voorkomen'', aldus de gemeente, die schat dat de groep die voor onrust zorgde bestond uit zo'n 150 mensen. Of er aanhoudingen zijn verricht kon een politiewoordvoerster nog niet zeggen. ,,Aanhoudingen kunnen ook later nog volgen, bijvoorbeeld als uit videobeelden strafbare feiten naar voren komen'', aldus de woordvoerster.

'Schokkende' beelden

Op het plein voor de Ulu-moskee werd door Pegida op een groot beeldscherm ‘schokkende’ beelden vertoond van gebeurtenissen die ‘bij de Islam horen’. Het ging om beelden van onthoofdingen, verbrandingen en de uitleg van het begrip Halal. 

Volledig scherm
De Pegida-betogers vertrekken met de bus. © Raymond de Jong

Inmiddels is het weer rustig in de wijk. Yucel Aydemir, voorzitter van de Ulu-moskee,  zei zich 'te schamen voor de vertoning in Utrecht'. ,,Alles aan gedaan om dit te voorkomen. Maar met al deze voor ons onbekende straatschoffies is dat helaas niet gelukt.''

Speklapjes

Volledig scherm
. © AD

Pegida had afgelopen zomer ook al willen betogen voor deze en een andere moskee in Utrecht. De anti-islambetogers waren onder meer van plan om tijdens de ramadan speklapjes te braden op de stoep van een moskee. Dat was volgens de burgemeester echter onverantwoord. De rechter gaf Van Zanen later gelijk in het verbieden van die actie.

Zo'n vijftien demonstranten van de anti-Islambeweging werden bekogeld door een grote groep tegendemonstranten. 

Volledig scherm
Het was even onrustig in de Utrechtse Kanaalstraat. © AD

Verslaggever Marco Gerling doet verslag via Twitter:

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht