Volledig scherm
Exterieur van het pand van de Utrechtse islamitische stichting AlFitrah in de wijk Overvecht. © anp

Burgemeester roept moskee tot de orde

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft in een gesprek met de omstreden stichting alFitrah zijn zorgen geuit over het gebrek aan openheid van de stichting en over de vermeende beïnvloeding van levens- en denkwijzen van bezoekers van de moskee en stichting, onder wie kinderen.

Dat heeft de gemeente woensdag laten weten. alFitrah heeft beterschap beloofd en gaat meer openheid geven over wat er gebeurt en wordt besproken tijdens activiteiten van de stichting. Ook heeft het laten weten mee te werken aan een onderzoek naar de pedagogische effecten op kinderen die daar lessen volgen.

Contact
Van Zanen zocht contact met de stichting naar aanleiding van een artikel van NRC afgelopen zaterdag dat de moskee voor problemen zorgt in de Utrechtse wijk Overvecht. Volgens de krant zou de moskee kinderen opvoeden met een afkeer van de Nederlandse maatschappij.
Ook zouden leden van de moskee gematigde moslims aanspreken op 'on-islamitisch' gedrag.

Muziek
Daarnaast zouden ze proberen te voorkomen dat kinderen op de basisschool naar muziek luisteren en naar films kijken. Door de lessen bij alFitrah zouden sommige kinderen geen gezag meer accepteren van autochtone 'ongelovige' leraren, schreef NRC op basis van eigen onderzoek.

alFitrah benadrukt dat zij de ontstane commotie betreurt. De stichting ziet volgens de gemeente in dat dit een gevolg is van het eerdere gebrek aan openheid. In januari staat een vervolggesprek gepland.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht