Burgemeester trots op Nieuwegeiner die in zijn eentje bermbrand bluste

VideoSander Stam (27) uit Nieuwegein is door brandweerpersoneel en de Houtense burgemeester Wouter de Jong vanavond in het zonnetje gezet voor zijn adequate actie afgelopen maandagavond bij een grote bermbrand aan de Rondweg in Houten.

Toevallig reed hij maandag met de Peugeot van zijn vader van Houten naar zijn huis in Nieuwegein. Ter hoogte van de wijk De Hoeve stuitte hij op een bermbrand van zeker negen meter lengte en drie meter breed. De brandweer was op dat moment nog niet gealarmeerd. Hij aarzelde geen moment, zette zijn auto aan de kant, pakte een brandblusser uit zijn auto en begon te blussen. Toen de blusser op was, maakte hij een theedoek (ook uit zijn auto) nat en begon het vuur zo te bestrijden. Een heldhaftige daad. 

Een beetje boos

Even verderop keken, volgens Sander, zo’n zeventig mensen toe hoe hij het vuur probeerde te blussen. Zij deden volgens hem niets en daar is Sander best een beetje boos over. ,,Niemand reageerde en het is nog altijd zo dat vele handen licht werk maken’’, vertelt hij erover. ,,Hoe sneller het vuur uit is, hoe beter.’’ Het werk van Sander had zin. De bermbrand was grotendeels uit toen de brandweer arriveerde. Ze hoefden alleen nog af te blussen. Sander kon voorkomen dat de brand zou overslaan naar het nabijgelegen Wellantcollege. ,,Ik was me ervan bewust dat ik veilig te werk moest gaan en bleef goed uit de rook.’’

Quote

Niemand reageerde en het is nog altijd zo dat vele handen licht werk maken

Sander Stam

De actie van Sander is gefilmd door een toeschouwer en op Facebook geplaatst. Dat leverde in korte tijd al honderden likes en heel positieve reacties op. Hij is er maar wat trots op. Sander Stam: ,,Maar ik zag ook veel onterechte reacties richting de filmer van mijn actie. Zij heeft eerst 112 gebeld en is daarna gaan filmen. Anderen deden niets.’’

Voorbeeld

Burgemeester Wouter de Jong van Houten heeft Sander Stam vrijdagavond bedankt voor zijn heldhaftige actie. ,,Hij woont nu in Nieuwegein, maar hij komt echt uit Houten’’, merkt De Jong op. ,,Hij is een goed exportproduct en we zijn supertrots op hem. Hij is een voorbeeld van goed gedrag.’’ Stam kreeg uit handen van de burgemeester en enkele brandweerlieden een cadeaubon en een nieuwe brandblusser.

Volledig scherm
Burgemeester Wouter de Jong bedankt blusheld Sander. © Koen Laureij

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht