Volledig scherm
Bij het Vrelinghuis in Utrecht wordt gewezen op de anti-abortusdemonstraties, die daar geregeld plaatsvinden. © ANP

Burgemeester Van Zanen: demonstreren bij ingangen en op parkeerterrein abortuskliniek niet toegestaan

De ingangen van het Vrelinghuis en ook het parkeerterrein van deze abortuskliniek in Utrecht zijn wat burgemeester Jan van Zanen betreft voortaan verboden terrein voor demonstranten. Dat blijkt uit een brief, waarin hij de Utrechtse gemeenteraad heeft bijgepraat over de kwestie. Van Zanen vindt dat anti-abortusdemonstranten het recht hebben om bij de kliniek in de Biltstraat hun mening te uiten, maar dat zij dit voortaan niet meer bij de entrees mogen doen.

Van Zanen sprak de afgelopen maanden met vertegenwoordigers van de demonstranten en het Vrelinghuis. Beide kampen schetsen volgens hem een hele ander beeld van de demonstraties. Hij ziet daardoor weinig tot geen ruimte, om met de kliniek en de demonstranten tot een overeenstemming te komen over het verloop van de protesten

Quote

Door de aanwezig­heid van demonstran­ten kunnen vrouwen zich onheus behandeld of geïntimideerd voelen, in een al moeilijke situatie.

Jan van Zanen

Omdat het  om zo’n delicate kwestie gaat, moet volgens Van Zanen zowel het recht op demonstratie als vrije toegang tot de kliniek worden gerespecteerd. Daarom bepaalt hij dat de demonstranten zich niet meer voor de toegangen tot het Vrelinghuis (ook naar het parkeerterrein) mogen begeven. ‘Dit geeft alle partijen extra duidelijkheid over waar wel en niet gedemonstreerd kan worden’, benadrukt hij in de brief aan de Utrechtse gemeenteraad. ‘Dit neemt niet weg dat door de aanwezigheid van demonstranten vrouwen zich onheus behandeld of geïntimideerd kunnen voelen, in een al moeilijke situatie. Het demonstratiegrondrecht gaat echter ver, zolang wettelijke grenzen niet worden overschreden.’  

Toezicht

Sinds augustus 2018 zijn toezichthouders van de gemeente tientallen keren gaan kijken bij de demonstraties die plaatsvonden bij het Vrelinghuis. Zij hebben daarbij niets geconstateerd dat niet overeenkomt met afspraken die eerder met de demonstranten zijn gemaakt. Eén keer was een demonstratie vooraf niet aangemeld en heeft het Vrelinghuis hier melding van gedaan via de overlasttelefoon van de gemeente. 

De afgelopen maanden is zo’n zes tot zeven keer per maand gedemonstreerd bij het Vrelinghuis. De kliniek vindt dat te veel en dringt daarom aan op het instellen van een bufferzone. Daarnaast hebben buurtbewoners recent een handtekeningenactie gehouden om de demonstraties te verbieden. Dat is volgens Van Zanen niet mogelijk. De burgemeester wijst ook hierbij op de Wet Openbare Manifestaties, die voorschrijft dat het recht op vrije meningsuiting niet op voorhand kan worden ingeperkt. 

Vanwege het feit dat er uiteenlopende lezingen bestaan over hoe er gedemonstreerd wordt, zal de gemeente de komende tijd doorgaan met het toezicht bij de protesten in de Bilstraat.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht