Volledig scherm
De Utrechtse Ulumoskee. © Erik van 't Woud

Burgemeester Van Zanen verbiedt barbecue speenvarken Pegida op Moskeeplein

Anti-islambeweging Pegida krijgt van burgemeester Jan van Zanen geen toestemming om op 4 juni tijdens de ramadan een barbecue met varkensvlees te houden op het plein bij de Ulu-moskee in Lombok. Er is een andere plek voor de demonstratie aangewezen, maar ook daar is een barbecue verboden. 

Van Zanen vindt de  voorgenomen plek van de demonstratie op het Moskeeplein  'onverantwoord' vanwege gevaar voor de openbare orde. Pegida  wilde het vlees braden, 'waar iedereen een stukje van kan mee-eten die zijn plastic bordje/bestek meebrengt'. Moslims eten geen varkensvlees, omdat de Koran dit verbiedt.

Andere locatie

Omdat het een grondrecht is om  te demonstreren heeft Van Zanen in samenspraak met politie en justitie besloten om een andere locatie aan te wijzen die 'beter beheersbaar' is als er zich incident voordoen. Het gaat om de flyover/busbaan op het Westplein, waar Pegida tussen 20.00 uur en 22.00 uur mag demonstreren.

Maar op deze plek wordt een barbecue of ander vuur niet toegestaan. Ook is het gebruik van bestek en servies gemaakt van harde materialen niet toegestaan.  Als de demonstratie op deze plek doorgaat, zal busvervoerder U-OV maatregelen treffen voor een goede omleiding zodat reizigers zo min mogelijk overlast zullen ervaren. 

Beperkingen

Pegida kan de komende dagen met een zienswijze reageren op de door van Zanen opgelegde beperkingen rondom de demonstratie. De burgemeester zal daarna het definitieve besluit nemen. Van Zanen staat tegelijkertijd ook in contact met betrokkenen, waaronder de moskeebesturen. 

De situatie wordt volgens woordvoerder Jennifer Felix nauwlettend gevolgd. ,,Als het nodig is en mensen gaan over de schreef, zullen we maatregelen nemen. Dat kan voorafgaand aan de betoging door beperkingen aan de demonstranten op te leggen om alles ordentelijk te laten verlopen. Maar dat kan ook tijdens of achteraf (door politie en justitie) als men de wet heeft overtreden.''  

  1. Cultuursnuiven in Utrecht? Van absurde komedie tot de 3JS (en je kunt ook nog naar het circus)

    Cul­tuursnui­ven in Utrecht? Van absurde komedie tot de 3JS (en je kunt ook nog naar het circus)

    In de nieuwste absurde komedie van John van Eerd, Herrie in de Keuken, gieren de snorren, pruiken en petten door de zaal. Als eigenaar van een noodlijdende snackbar proberen Van Eerds alter ego Harrie en zijn compagnon hun armzalige frietjes en gehaktballen aan de man te brengen. Er is bitter weinig klandizie, maar de zon begint te schijnen als de valse eigenaresse van de aangrenzende tattooshop een oplossing biedt. Tot de controleur van de voedselinspectie zich meldt.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht